Hlavní obsah

Americký voják v Afghánistánu zastřelil nejméně 15 civilistů

Kábul
Aktualizováno

U základny v jihoafghánské provincii Kandahár postřílel v neděli ráno americký voják nejméně 15 civilistů, oznámil server BBC s odvoláním na místní úřady. Dalších šest lidí bylo zraněno. Odhady počtu obětí se liší. Střelec se vzápětí sám přihlásil vojenským úřadům a byl zadržen.

Foto: ČTK/AP

Američtí vojáci v Kandaháru

Článek

Televizní stanice Al-Džazíra uvedla, že zabito bylo 17 osob. Afghánské ministerstvo obrany sdělilo, že o život přišlo 15 civilistů a zraněno bylo devět lidí. BBC hovoří o 16 civilních obětech.

Voják vyšel ze základny, vstoupil do tří domů a vzápětí spustil palbu po civilistech - mezi mrtvými jsou i ženy a děti. Motiv jeho počínání znám není, ale vyšetřování už bylo zahájeno, uvedl guvernér provincie Kandahár Turjalaj Vasa. Při vyšetřování spolupracují americké síly s afghánskými úřady, uvedl mluvčí NATO Justin Brockhoff.

"Nemohu vysvětlit motiv takových brutálních činů, ale v žádném případě nešlo o součást povolených vojenských aktivit," zdůraznil zástupce velitele koaličních sil v zemi generál Adrian Bradshaw.

Protesty místních obyvatel 

Podle BBC se voják nervově zhroutil. Podle agentury AP jsou z okresu Pandžvaj již hlášeny protesty místních obyvatel a velvyslanectví USA vybídlo své občany v Kandaháru k velké opatrnosti při cestách.

Kandahár je kolébkou a v současnosti i jednou z hlavních bašt extremistického hnutí Taliban, jehož režim svrhla invaze koaličních sil v roce 2001. Taliban od té doby vede ozbrojený boj proti zahraničním i vládním silám.

Občasné střelby, jejichž oběťmi, ač nechtěnými, se stávají afghánští civilisté, nenahrávají kladným vztahům mezi zahraničními jednotkami a místní vládou i obyvatelstvem.

Uvedený incident může tyto vztahy ještě přiostřit. Situace je napjatá už několik týdnů v souvislosti se spálením výtisků koránu na americké základně v Bagrámu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám