Hlavní obsah

V kajutách to páchlo, záchody nesplachovaly, vzpomínají cestující z Costy Allegry

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kapitán lodi Costa Allegra, která byla ve čtvrtek dovlečena do přístavu na seychelském hlavním ostrově Mahé, ocenil výkon posádky, která během hodiny zlikvidovala pondělní požár ve strojovně. Kapitán Nicola Alba zdůraznil, že pasažérům nehrozilo žádné nebezpečí. Mnozí to však tak v první chvíli nevnímali.

Pasažéři výletní lodi Costa Allegra hovoří o svých zkušenostechVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Lidé na palubě podle některých pasažérů mysleli na nejhorší. „Představoval jsem si, jak budu skákat do vody. Moje žena byla vystrašená,“ řekl agentuře AFP cestující, který se představil jako Chris. „Všichni z nás náhle viděli hrozný černý dým,“ řekla další cestující pro BBC.

Bál se i lodní kaplan Camilio Tetsa: "Strach vyvolávalo, že bychom museli opustit loď uprostřed Indického oceánu se všemi těmi dětmi a starými lidmi."

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry z výletní lodi Costa Allegra

Podle pasažérů už byly spuštěny záchranné čluny. "Cestující byli připraveni k evakuaci. Navlékli si záchranné vesty a byli zavedeni ke člunům. Tato mimořádná situace trvala tři hodiny, dokud nebylo jisté, že oheň je zcela uhašen," potvrdil výpovědi na tiskové konferenci v přístavním městě Victoria kapitán Nicola Alba.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Turisté opouštějí loď Costa Allegra, která byla po pondělním požáru na palubě po třech dnech dovlečena do přístavu na seychelském ostrově Mahé.

Rakušan Thomas Foaller prohlásil, že někteří lidé na palubě začali těsně po vypuknutí požáru propadat panice. „Nebylo to ale dramatické. Proběhlo to v klidu. A pak už to bylo jen unavující,“ řekl Foaller.

Tři dny pod žhavým sluncem

Lidé zaplatili za luxusní plavbu 8000 dolarů, v přepočtu asi 150 000 korun. Havárie jim představu bezstrarostné plavby rozbila. „Museli jsme spát na palubě, protože nefungovala klimatizace a kajuty smrděly, protože nesplachovaly záchody," uvedla 62letá Alena Daemová z Belgie pro AFP. Teplota dosahovala 35 stupňů Celsia. Cestující museli tři dny jíst jen studené sendviče, protože nefungovala kuchyně.

Američan Gordon Bradwell řekl AP, že žár slunce byl nesnesitelný. Za nejhorší ale považoval okamžik, kdy se odloučil od své ženy, protože si šel do kajuty pro plovací vestu. Manželka Eleanor dodala, že zpočátku se jí zdálo, že reakce na požár byla chaotická, pak se ale ukázalo, že záchranné práce byly organizované dobře.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Kapitán lodi Costa Allegra Nicola Alba zdůraznil, že pasažérům nehrozilo žádné nebezpečí.

Pochvala posádce

Kapitán Alba na tiskové konferenci na Seychelách své podřízené pochválil: „Posádka Costy Allegry byla skvělá. Chování všech členů posádky na palubě bylo výjimečné. Všichni plnili moje rozkazy do písmene a chovali se jako velcí profesionálové.“

Na palubě bylo 627 cestujících a 413 členů posádky. Asi 375 pasažérů využilo nabídky společnosti Costa Crociere strávit zadarmo 15 dní na Seychelách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám