Hlavní obsah

Dva američtí vojáci zaplatili spálení Koránu svými životy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

V Afghánistánu pokračují protesty proti tomu, že američtí vojáci spálili na základně Bagrám několik výtisků Koránu. Při posledních zemřeli dva američtí vojáci. Zabil je afghánský voják na základně Nangarhár, uvedl Wall Street Journal. K útokům na Američany vyzval nejen Tálibán, ale i někteří poslanci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánci třetím dnem protestují proti spálení Koránu na základně NATOVideo: Reuters

 
Článek

"Když se demonstranti přišli na základnu, jeden příslušník afghánské armády zastřelil dva cizí vojáky, utekl a ukryl se v davu," řekl okresní policejní šéf Hadží Mohammad Hassan agentuře DPA a dodal: "Při odvetné palbě afghánských a amerických sil byli zabiti dva demonstranti a sedm zraněno."

Američtí vojáci byli na základně zastřeleni jen několik hodin poté, co hnutí Tálibán vyzvalo Afghánce, aby pomstili urážlivé spálení Koránu. Podle něj Afghánci "musejí mířit na vojenské základny invazních sil a vojenské konvoje". Cizince mají "bít a zabíjet", aby se naučili neznesvěcovat Korán.

K boji ale vyzvali i poslanci. "Všichni Afghánci musejí vést džihád proti Americe," řekl Abdul Sattar místnímu rozhlasu. Pochází provincie Parvád, kde bylo ve středu zabito šest protestujících, protože se pokusili ovládnout vládní budovu.

Foto: Reuters

Protest Afghánců v Baghlánu

Omluvil se i Obama

Americký prezident Barack Obama napsal podle ČTK svému afghánskému protějšku Hamídu Karzáímu dopis, v němž se omluvil za spálení Koránu a vyjádřil nad činem „hluboké politování“.

Foto: Mohammad Shoib , Reuters

Protest Afghánců před norskou základnou v provincii Farjáb

"Šlo o neúmyslnou chybu. Ujišťuji vás, že přijmeme všechny příslušné kroky k tomu, abychom zabránili jejímu opakování, včetně postihu těch, kdo za ni mohou," stojí v dopise, který zveřejnil Karzáího úřad.

Karzáí současně uvedl, že vyšetřovatelé zjistili, že čin skutečně spáchali Američané a brzy budou souzeni.

Foto: Mohammad Shoib , Reuters

Protest Afghánců v mešitě v Herátu

Podle vyšetřovatelů sloužily výtisky Koránu, které se měly spálit, k tajné komunikaci. Dále měly být spáleny i jiné muslimské texty. Podle Američanů šlo o extremistickou literaturu vyzývající k násilí. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Protesty Afghánců v Baglánu

Při demonstracích zemřelo od pondělí v Afghánistánu nejméně patnáct lidí. Jen ve čtvrtek měly protesty šest obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám