Hlavní obsah

Za masakr sedmdesátky fanoušků na stadiónu drží Egypt tři dny smutek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptská vojenská rada vyhlásila třídenní státní smutek za oběti středečního masakru fotbalových fanoušků na stadiónu v Port Saídu. Fanoušci místního týmu Al Masrí a příznivci káhirského celku Al Ahlí se střetli po závěrečném hvizdu rozhodčího přímo na trávníku. Fotbalisté prchali před rozběsněným davem rychle do kabin. Zemřelo 74 lidí a stovky dalších byly zraněny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masakr na hřišti v Port SaíduVideo: Reuters

 
Článek

„Tohle není fotbal. To je válka, v níž nám lidé umírají před očima,“ prohlásil hráč Al Ahlí Muhammad Treika.

Kvůli události byla svolána mimořádná schůze parlamentu i vlády.

V Káhiře je plánován pochod k ministerstvu vnitra na protest proti nečinnosti policie. Policisté na stadiónu řádění nezabránili, bylo jich málo. Policie navíc po loňských lidových bouřích zasahuje váhavě.

Na sociálních sítích se spekuluje o tom, že útok na fanoušky z hlavního města byl plánován. Tato zpráva je ovšem nepotvrzená. Členové bezpečnostních sil jsou také mezi mrtvými.

Foto: ČTK/AP

Lidé vnikli na trávník.

Foto: ČTK/AP

Hráči hostující klubu z Káhiry prchají před dotírajícími diváky.

Incident odráží dusnou atmosféru v zemi po loňském pádu režimu prezidenta Husního Mubáraka. „Lidé mají víc než cokoliv jiného vztek na režim. Jsou vážně naštvaní, ten vztek jim kouká z očí,“ řekl BBC příznivce káhirského týmu Muhammad Abdel Hamíd.

Předseda vojenské rady, polní maršál Muhammad Husajn Tantáví, po setkání s hráči Al Ahlí odmítl spojovat událost s politikou. "Tyto incidenty se stávají všude ve světě,“ řekl a slíbil tvrdé tresty. „Egypt to nezlomí,“ dodal.

Fanoušci měli nože

Středeční incident je nejtragičtější událostí v dějinách egyptského fotbalu. Podle svědectví měli někteří fanoušci u sebe nože. Atmosféra byla dusná po celý zápas, bitka propukla ihned po skončení zápasu, v němž domácí překvapivě vyhráli. Tvrdé jádro káhirského týmu je známé svými násilnostmi, na trávník však jako první vtrhli příznivci domácích a vrhli se na hostující hráče. Část stadiónu následně zachvátil požár.

Příčinou úmrtí bylo většinou ušlapání, udušení či hluboké rány na hlavě.

Další plánované fotbalové zápasy byly zatím zrušeny.

Foto: ČTK/AP

Fanoušci policisty přemohli.

Reklama

Výběr článků

Načítám