Hlavní obsah

Samozvaný Viking vyrazil k Antarktidě i s nic netušícím opravářem na palubě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland

Novozélandské úřady se snaží vystopovat jachtu, která bez povolení vyrazila z Aucklandu do antarktických vod. Na palubě se nachází i opravář, jenž při spěšném opouštění přístavu nestihl z lodi vystoupit. Norský majitel jachty o sobě tvrdí, že tentokrát jeho výprava neskončí katastrofou, jak se to stalo před rokem. Napsal to britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Jarle Andhoy

Článek

Jarle Andhoy kotvil se svojí téměř 16 metrů dlouhou lodí Nilaya v aucklandském přístavu, když musel minulý týden narychlo prchnout před imigračními úředníky s příkazem k deportaci. Na moře s ním nedobrovolně vyrazil i muž, který na plavidle opravoval kotvu. Třiačtyřicetiletý Nor nemá k plavbě do Rossova moře povolení.

Andhoy, jenž se prohlašuje za Vikinga, hledá u Antarktidy vrak lodi Berserk, s níž se tam v bouři loni potopil. Jeho život byl zachráněn, další tři členy posádky ale záchranáři nikdy nenašli.

Andhoy řekl norské agentuře NRK, že přítomnost další osoby v podobě mechanika nebyla na palubě plánována, nicméně jeho plány to nenaruší. Dodal, že je to prekérní situace, protože pasažér u sebe nemá pas ani jiné dokumenty. „Všechno jde podle plánu a atmosféra na lodi je dobrá,“ notoval si přesto Andhoy.

Tenkrát prý neohrozí záchranáře, protože na své lodi vypnul lokalizátor.

Andhoy má věčně nějaké oplétačky s úřady. V roce 2002 vyrazil za polární kruh, přičemž nedodal plány cesty a ignoroval povinnost pojistit se. Později ho norské úřady shledaly vinným z přestoupení zákona o ochraně životního prostředí. V roce 2007 měl Nor kvůli své další plavbě potíže s kanadskými úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám