Hlavní obsah

Afghánský voják zabil čtyři Francouze, Sarkozy chce stáhnout jednotky

Novinky,
Kábul/Paříž
Aktualizováno

Čtyři vojáky NATO zastřelil na východě země v pátek afghánský voják. Dalších šestnáct jich zranil. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy kvůli tomu pozastavil činnost francouzských sil při výcviku afghánských vojáků a zvažuje jejich předčasné stažení z Afghánistánu, uvedla ČTK.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští vojáci sledují projíždějí automobil afghánské armády v Tagabu.

Článek

"Muž oblečený v uniformě afghánské armády zahájil v pátek ráno kolem 8:00 místního času (4:30 SEČ) v okrese Tagab v provincii Kápísá palbu na Francouze, čtyři z nich zabil a 16 zranil," uvedl zdroj z afghánské rozvědky pro agentur AFP.

Zatím není jasné, zda šlo skutečně o příslušníka afghánské armády, nebo bojovníka Tálibánu, který si ji navlékl, ale z reakce Sarkozyho se zdá, že šlo o vojáka.

Je to nejhorší podobný případ od loňského dubna, kdy bývalý afghánský vojenský pilot zastřelil devět Američanů.

Foto: Profimedia.cz

Francouzští vojáci na kábulském letišti

Pád vrtulníku

Šest mrtvých při pádu helikoptéry představuje největší počet obětí při havárii od srpna, kdy třicet příslušníků americké speciální jednotky zahynulo v troskách sestřelené helikoptéry. Aliance uvádí, že v místě havárie nepůsobili vzbouřenci, napsala agentura AP.

„Příčina pádu se vyšetřuje. První zprávy naznačují, že v době havárie v oblasti nebyla zaznamenána nepřátelská aktivita,“ uvádělo prohlášení mezinárodních sil ISAF, které přečetl plukovník Gary Kolb, uvedla CNN. I v případě sestřelených vrtulníků ale první zprávy uváděly, že v místě pádu nepůsobili vzbouřenci.

Stroj se zřítil kolem půlnoci místního času. Místo pádu a typ havarovaného vrtulníku nebyly uvedeny. Zveřejněna nebyla ani národnost obětí, v afghánské misi se tak nečiní, dokud nejsou informovány rodiny zabitých. V lednu už koalice přišla v zemi o 24 vojáků, i když v zimě boje utichají.

Vojáci ve vrtulníku zahynuli v týž den, kdy si útok sebevražedného atentátníka na leteckou základnu v Kandaháru vyžádal sedm obětí z řad civilistů. K útoku provedenému s autem plným výbušnin se přihlásilo hnutí Tálibán. Svědčí to křehké bezpečnostní situaci na jihu Afghánistánu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám