Hlavní obsah

Čínský kapitán ubodal při kontrole kusem skla jihokorejského pohraničníka

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Příslušníka jihokorejské pobřežní stráže ubodali v pondělí čínští námořníci, když kontroloval jejich loď v jihokorejských vodách kvůli podezření z ilegálního rybolovu. Podle některých zpráv pohraničníka zabil kapitán. Pobodán a pořezán byl ještě další Korejec.

Článek

Kvůli vražděnému útoku na 41letého desátníka ve Žlutém moři u Inčchonu na severozápadě země bylo zadrženo devět Číňanů z lodi. Číňané k útoku použili skleněné střepy, uvedla agentura Jonhap.  Na rybáře byla uvalena vazba.

Čínští rybáři často pronikají do jihokorejských vod bohatých na ryby a loví v nich. Jen za letošní rok jihokorejská pobřežní stráž zadržela 430 čínských plavidel kvůli nezákonnému rybolovu v korejských vodách Žlutého moře. Jde o velký nárůst, v loňském roce jich bylo 370.

Narůstá i násilí. V listopadu musel být použit proti rybářům slzný plyn a gumové projektily, protože se oháněli holemi a lopatami. K vraždě ale dosud nedošlo, většinou jsou lodě a rybáři propuštěni po zaplacení pokuty.

Čínští rybáři pytlačí i ve vodách dalších zemí, minulý měsíc byla jedna jejich loď nakrátko zdržena u Japonska. Loni podobný případ vedl k zvýšení napětí mezi Tokiem a Pekingem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám