Hlavní obsah

Nejdražší pohonné hmoty na světě: 2000 Kč za litr platí USA v Afghánistánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka přijde draho, o tom se během uplynulých deseti let mohla přesvědčit i americká armáda v Afghánistánu, připomenul deník The Wall Street Journal. Ten na okraj bonnské konference o situaci v zemi pod Hindukúšem upozornil, že Američany v Afghánistánu přijde v průměru litr pohonných hmot na téměř 106 dolarů, což je více než 2000 korun.

Foto: Profimedia.cz

Vykládání dodávek z amerického letounu Herkules C130 v afghánském Fajzabádu

Článek

V ceně odhadnuté Pentagonem jsou zahrnuty náklady spojené s dopravou paliva do odlehlých a nebezpečných míst, kdy je stále častěji nutné shodit pohonné hmoty na místo určení z helikoptéry.

„Jednotky se nacházejí v místech, kde je zásobování po zemi velmi riskantní. Proto se stávají víc a víc závislé na leteckých dodávkách,“ citoval list generála Raymonda Johnse, jenž velí vzdušným logistickým operacím.

Johns dodal, že zásobovat vojáky se stalo obzvlášť nelehké po navýšení početních stavů v prosinci 2009. Situaci navíc čas od času komplikuje uzavření zásobovacích tras z Pákistánu. Dosud to bývalo kvůli přepadům konvojů s dodávkami povstalci, minulý měsíc ale trasu uzavřela samotná vláda v Islámábádu kvůli přeshraničnímu útoku Američanů, při němž zemřelo 24 pákistánských vojáků.

V Afghánistánu se v současnosti nachází téměř 100 000 amerických vojáků a objem vzdušných dodávek stoupá rok co rok. Zatímco před šesti lety letectvo přepravilo okolo tisíce tun materiálu, loni to bylo 30krát více. Letos to bylo odhadem 41 000 tun potravin, vody, munice, paliva a dalšího materiálu.

Náklady a obtíže spojené s dodávkami pro vojáky v odlehlých místech nutí Pentagon k přehodnocení zvyklostí a armádní odborníci pracují na odklonu k biopalivům a solárním panelům či větrníkům jako k alternativním zdrojům energie. Plány jsou ale teprve v počáteční fázi a přeměna nebude levná.

Reklama

Výběr článků

Načítám