Hlavní obsah

Znásilněnou Afghánku pustili z vězení, ale musí si vzít násilníka

Kábul

Afghánský prezident omilostnil Afghánku, která byla odsouzena za to, že ji znásilnil manžel její sestřenice. Dopustila se tak podle afghánského práva vynucené nevěry. Milost je také podmíněná: Musí se ale vzdát za muže, který ji znásilnil a přivedl do jiného stavu, uvedla BBC. Žádost o milost se totiž začala projednávat právě proto, že znásilněná nabídla sňatek.

Foto: Issei Kato, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

„Protože obě strany se sňatkem souhlasily, úřady dostaly úkol jednat v duchu šaríi,“ stojí v dobrozdání právní komise, která případ projednávala. Předseda soudní komise vydal nařízení, aby se Gulnaz propustila. Prezident ji omilostnil.

Muž, který ji znásilnil, sice už má jednu ženu, ale jako muslim může mít čtyři.

Advokátka znásilněné, Kimberley Motleyová, však dala najevo, že přáním Gulnaz není žít s tímto mužem: „Při vzájemných rozhovorech mi Gulnaz řekla, že kdyby měla možnost si svobodně vybrat, tak by se nevdala za muže, který ji znásilnil. Uvedla to ale až po vynesení verdiktu, aby se ženu podařilo z vězení dostat. Komise začala zasedat na základě toho, že se podařilo získat 5000 podpisů pod petici požadující amnestii."

Gulnaz (celé jméno není uvedeno, aby nebyla ohrožena) znásilnil před dvěma lety manžel její sestřenice. Útok ovšem měl následky, žena otěhotněla. Proto případ nahlásila. Byla ale odsouzena za nevěru stejně jako útočník. Ve vězení skončili tedy oba. Ona v něm porodila dceru.

Gulnaz původně odsoudili za nevěru na dva roky, odvolací soud ale trest zvýšil na dvanáct let. Pak jí byl snížen a sedm a nakonec na tři. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám