Hlavní obsah

Japonský ministr přiznal chybu zaměstnance a na rok se vzdal platu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský ministr životního prostředí Góši Hosono se rozhodl přijmout zodpovědnost za pochybení jednoho ze zaměstnanců svého úřadu a na rok se vzdal ministerského platu. Zaměstnanec nedaleko svého domu v Tokiu odhodil vzorek radioaktivní půdy z okolí havarované elektrárny Fukušima. Balíček do úřadu poslal jeden z nespokojených obyvatel oblasti zasažené radiací. Ministrovo gesto zjemňuje fakt, že mu zůstane nemalý plat člena parlamentu.

Foto: Reuters

Japonský ministr Goši Hosono

Článek

"Mám jasnou zodpovědnost jako hlava tohoto úřadu," řekl ministr, který je ve vládě zároveň pověřen záležitostmi týkajícími se jaderné havárie ve Fukušimě. Ministrův měsíční plat je zhruba 1,5 miliónu jenů, což je v přepočtu kolem 370 tisíc korun. Příjem člena parlamentu, který si ponechá, je v podobné výši.

Podle japonského zpravodajského serveru Japan Today přišel Hosono s veřejnou omluvou den poté, co přiznal chybu svého úředníka.

Úředník nevěděl co si s balíčkem počít

Zmiňovaný zaměstnanec se rozhodl velmi neortodoxně vypořádat s netradiční zásilkou, která na ministerstvo dorazila. Jeden z obyvatel města Fukušima na úřad minulý týden poslal balíček s pytlíkem kontaminované zeminy, kterou nabral na své zahradě. V přiloženém dopise žádal, aby mu zodpovědní úředníci půdu uskladnili a vyčistili.

Úředník nevěděl, co si se zásilkou počít, a tak zeminu vysypal poblíž svého domu na předměstí Tokia. Nadřízeným se ale posléze přiznal, a tak začalo interní vyšetřování.

Odborníci, kteří vzorek vysypané půdy našli a laboratorně prozkoumali, došli k tomu, že zemina není nijak nebezpečná a je jen velmi mírně radioaktivní. Úředník byl ale potrestán, stejně jako jeho přímí nadřízení. Popelem si hlavu posypal i sám ministr - zároveň však vyzval obyvatele Fukušimy, aby na úřad podobné balíčky neposílali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám