Hlavní obsah

Ve zničené Fukušimě zřejmě došlo k nečekanému jadernému štěpení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Firma provozující poškozenou jadernou elektrárnu v Japonsku ve středu oznámila, že v jednom z reaktorů Fukušimy 1 zaznamenala náznaky nukleárního štěpení. Zástupci společnosti Tepco uvedli, že situace se řeší a nic nenasvědčuje tomu, že by se reaktor přehříval.

Foto: Profimedia.cz

Technici v japonské jaderné elektrárně Fukušima

Článek

„Vzhledem k zaznamenaným projevům je jisté, že tu máme štěpení,“ uvedl v e-mailovém prohlášení generální ředitel Tepco Juniči Matsumoto.

Inženýři v reaktoru č. 2, jednom ze čtyř, který vláda plánuje odstavit, zaznamenali elementy plynu xenonu naznačující možné štěpení atomů, jež by mohlo vést až k nekontrolovatelné reakci, výbuchu a masivnímu úniku radiace do okolí. Do chladicího systému proto začali krátce před třetí hodinou ranní přidávat kyselinu boritou, aby zabránili řetězové reakci. Nárůst teploty v reaktoru údajně nenastal.

Mluvčí japonského úřadu pro jadernou bezpečnost Tošijuki Koganeja agentuře Bloomberg řekl, že i kdyby analýza Tepca byla správná, k jadernému štěpení by docházelo jen ve „velmi omezených částech“ reaktoru. Tavení palivových nádrží neočekává.

Štěpení může probíhat i jinde

Matsumoto připustil, že podobné reakce se mohou dít také v prvním a třetím reaktoru, kde po zemětřesení a tsunami z 11. března došlo k tavení palivových tyčí. „Vyhodnocujeme, zda je zde více reakcí nebo nikoliv, a zda už skončily,“ napsal ředitel. Dodal, že incident neohrozí plány dostat zařízení ve Fukušimě pod kontrolu do konce roku.

Japonští představitelé uvedli, že chtějí ještě letos zchladit palivo v elektrárně a do dvou let snížit úroveň radiace v okolí na polovinu. Odstavování fukušimských bloků a dekontaminace ale může trvat přes 30 let. [celá zpráva]

Havárie ve Fukušimě byla po Černobylu druhou nejhorší jadernou katastrofou v dějinách. Do moře podle Střediska pro radiologickou ochranu a jadernou bezpečnost financovaného francouzskou vládou uniklo dosud největší množství radioaktivního cesia 137, podle úřadu 20krát více, než odhadovala firma Tepco.

Reklama

Výběr článků

Načítám