Hlavní obsah

Kaddáfího zajali ještě živého, pak ho zřejmě zlynčovali a zastřelili

– Tripolis • Aktualizováno

Svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl po dopadení ve čtvrtek zastřelen zblízka povstalci, poté co byl zbit. Prozatímní premiér země Mahmúd Džibríl tvrdí, že po dopadení žil, ale zemřel, když byl zasažen do hlavy. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International požaduje prošetření smrti plukovníka stejně jako OSN. Vláda ale popírá, že by šlo o exekuci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ještě živého Muammara Kaddáfího po jeho dopadeníVideo: Reuters

 
Článek

Kaddáfího tělo bylo podle deníku The New York Times v noci na pátek vystavováno v Misurátě, aby se místní mohli přesvědčit, že diktátor je po smrti. Pohřben nebude rychle, jak se původně uvádělo, tedy ještě v pátek, jak si žádá islám. Bude odložen o několik dní. Zatím se hledá vhodné místo.

"Řekl jsem, aby zůstal několik dní v lednici, aby bylo jisté, že každý ví, že je po smrti," řekl ministr pro ropný průmysl Alí Tarhúní.

V sobotu pak bude oficiálně vyhlášeno osvobození Libye.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Povstalci se fotí s Kaddáfího mrtvým tělem a slavíVideo: Reuters

Už ve čtvrtek se objevily zprávy, že Kaddáfího zastřelili bojovníci Přechodné národní rady. Prý se pokusil utéct, což ale u zraněného člověka není příliš pravděpodobné. Podle patologa Michaela Badena, kterého cituje The New York Times, však stopy po kulkách na Kaddáfího hlavě ukazují spíše na to, že byl zastřelen z bezprostřední blízkosti. Tomu by odpovídalo i tvrzení jednoho z činitelů NTC, který pod podmínkou anonymity Reuters řekl, že Kaddáfí byl povstalci krutě zbit a pak zastřelen.

Video, které zveřejnila Al-Džazíra, ukazuje, že Kaddáfí byl vlečen ulicemi. Není ale jasné, zda v té době ještě žil. Rozhodně to ale nevypadá, že byl okamžitě odvezen do nemocnice.

Oficiální verze smrti

Džibríl uvedl, že Kaddáfí byl zajat živý. Zahynul podle něj ale v přestřelce, která propukla mezi vojáky povstalecké Národní přechodné rady a bojovníky věrnými Kaddáfímu. Premiér dodal, že byl zasažen do hlavy a zemřel dříve, než se jej podařilo dopravit do nemocnice. [celá zpráva]

Původně se ale uvádělo, že byl zajat a byl zraněn jen na nohou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry dopadeného Muammara KaddáfíhoVideo: Reuters

Džibríl oznámil, že podle pitevní zprávy a forenzní expertízy zemřel plukovník na střelná zranění, která utrpěl po svém dopadení: „Když se auto rozjelo, dostalo se do přestřelky mezi revolucionáři a Kaddáfího silami, ve které byl zasažen střelou do hlavy. Forenzní lékař nebyl schopen říci, zda kulka pocházela od revolucionářů nebo od Kaddáfího sil.“

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Tělo libyjského vůdce Muammara Kaddáfího

Útěk na poslední chvíli

Podle agentury Reuters se Kaddáfí ve čtvrtek před rozbřeskem pokusil v koloně několika desítek vozidel uprchnout z obklíčeného města, jenže kolonu asi v 08:30 SELČ zasáhly rakety vypálené z letadel NATO. Na místě útoku francouzského stroje vzdáleném tři kilometry na západ od Syrty zůstalo po zásahu na silnici asi 15 spálených automobilů s automatickými zbraněmi. Uvnitř vozů a okolo nich bylo asi 50 těl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Povstalci dobyli SyrtuVideo: Reuters

Jeden z Kaddáfího osobních strážců televizi Al-Arabíja řekl, že se kolona po útoku rozdělila do skupin, z nichž každá se vydala jinudy. Bývalý libyjský diktátor se podle bojovníků povstalecké Přechodné národní rady (NTC) spolu s několika svými muži ukryl do kanalizačního potrubí, kde je obklíčili protivníci.

"Jeden z Kaddáfího mužů vyšel ven s puškou nad hlavou a volal, že se vzdává, ale hned, jak uviděl můj obličej, začal na mě střílet," vyprávěl jeden z bojovníků NTC, podle něhož pak Kaddáfí musel nařídit zastavení palby. "Můj pán je tady, můj pán je tady. Muammar Kaddáfí je tady a je zraněn," křičel prý Kaddáfího věrný.

"Šli jsme dovnitř a vytáhli Kaddáfího. Říkal: 'Co se děje? Co se děje?'. Pak jsme ho vzali a dali do auta." Když bojovníci Kaddáfího dopadli, byl prý již zraněn na noze a na zádech.

Foto: Thaier Al-Sudani, Reuters

Lidé si fotografují zabitého syna Muammara Kaddáfího Mutasíma.

Kvůli podivným okolnostem Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva žádá vyšetření smrti bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Čtvrteční záběry s Kaddáfím označil mluvčí úřadu Rupert Colville za zneklidňující.

"Okolnosti včerejší (čtvrteční) Kaddáfího smrti nejsou jasné. Domníváme se, že je zapotřebí je vyšetřit," řekl Colville. Ke zveřejněným záběrům z mobilních telefonů řekl: "Když si je dáte dohromady, jsou zneklidňující."

Se stejným požadavkem už přišla Amnesty International.

Smrt synů

Podobně nejasné okolnosti provázejí dopadení Kaddáfího syna Sajfa Isláma, který s otcem zůstával v Syrtě do posledních okamžiků. Nejprve ministr spravedlnosti Mohammad Alagi řekl, že byl dopaden a s poraněním nohou odvezen do nemocnice v Misurátě, pak ale libyjská televize uvedla, že je mrtvý stejně jako jeho bratr Mutasím.

Ten byl zastřelen, protože se bránil zajetí. [celá zpráva]

Kampaň NATO končí

Letecká kampaň NATO, která významně napomohla Kaddáfího pádu, se tak chýlí ke konci. Očekává se, že ji aliance záhy ukončí. Francie v pátek uvedla, že operace NATO v Libyi může být považována za ukončenou.

"Myslím si, že můžeme říci, že vojenská operace je skončena,“ řekl francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. „Celé teritorium Libye je pod kontrolou Národní přechodné rady.“

V Bruselu se podle SkyNews setkají ministři obrany států NATO. Britský ministr zahraničí William Hague ale uvedl, že před ukončením leteckých operací je nutné se ujistit, že v Libyi nezůstávají žádné kapsy odporu a že už Kaddáfího muži nepředstavují hrozbu pro civilisty.

Anketa

Má Libye po smrti Kaddáfího šanci na demokratizaci?
Ano
71,5 %
Ne
28,5 %
Celkem hlasovalo 55133 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám