Hlavní obsah

V Tokiu našli záhadné místo s vysokou radioaktivitou

Tokio

Odborníci nalezli v japonské metropoli Tokiu místo, kde naměřili podezřele vysoký stupeň radioaktivního záření. Ulice ve čtvrti Setagaja je zářením zamořená více než některé obce v okolí jaderné elekrárny Fukušima, kterou poničila vlna tsunami. Fukušima leží od Tokia 200 kilometrů daleko. O měření informovaly tokijské úřady ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výsledek měření vyvolal mezi obyvateli Tokia paniku. V zamořené oblasti je několik jeslí a škol a pohybuje se tam velké množství lidí. Úřady obyvatelstvo vyzvaly, aby se oblasti vyhnulo, o evakuaci ale prý zatím neuvažují.

Důvody vysoké úrovně radioaktivity jsou pro experty záhadou. Někteří spekulují, že se v okapech domů mohla nahromadit zamořená dešťová voda. Vysoké hodnoty se objevily až v posledních několika dnech, do té doby byla radioaktivita v normě.

Japonský úřad jaderné bezpečnosti pracuje na dekontaminaci zamořené oblasti a pokouší se zjistit příčiny zamoření. Zároveň připravuje sérii nových měření v ostatních částech Tokia, aby vyloučil další podobné případy.

Japonská veřejnost po fukušimské katastrofě přijímá jakékoli zprávy o zvýšené radioaktivitě velmi citlivě. Havárii v elektrárně a následné radioaktivní zamoření ovzduší způsobilo březnové zemětřesení a jím vyvolané vlnobití cunami. Neštěstí si vyžádalo přes 15 000 obětí a asi 400 000 lidí muselo být z oblasti evakuováno.

Reklama

Související články

Japonsko si připomíná půl rok od katastrofy

Půl roku poté, co Japonsko zasáhlo ničivé zemětřesení, následná vlna tsunami a únik radiace z jaderné elektrárny Fukušima, si Japonci připomínají památku obětí...

Výběr článků

Načítám