Hlavní obsah

Pákistán obviní lékaře, který pomáhal nalézt bin Ládina, z vlastizrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánský lékař Šakil Afrídí, který americké CIA pomáhal odhalit úkryt Usámy bin Ládina, bude obviněn z vlastizrady. Doporučila to vládní komise, která jeho spolupráci s cizí výzvědnou službou řešila.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo, ve kterém se ukrýval Usama bin Ládin.

Článek

"Je to na první pohled jasná konspirace proti Pákistánu, velezrada," konstatovala komise.

Pákistánská služba ISI zatkla lékaře už v květnu. Ten pomáhal CIA zorganizovat očkování proti žloutence typu B v Abbottabádu, kde se Ládin skrýval. Při útoku 2. května byl zabit. Akce proběhla bez vědomí pákistánských představitelů.

Lékaře najala CIA

Cílem očkování bylo mimo jiné zjistit, kolik lidí se v domě pohybuje a získat jejich DNA.

CIA sice dům sledovala, ale neměla žádný důkaz, a potřebovala zjistit, že někdo z bin Ládinovy rodiny v domě žije. Najala proto Šakila Afrídího. Lékař do Abbottabádu dorazil v březnu s tím, že získal prostředky na očkování proti žloutence typu B v rámci působení humanitární organizace Save the Chidren. Pro svou činnost si najal zdravotníky a sestry, kteří nevěděli, že cílem je získat DNA od lidí bydlících v podezřelém domě.

CIA fintu s očkováním proti žloutence vymyslela poté, co se dozvěděla, že do domu byli puštěni lidé, kteří očkovali proti obrně.

Akce byla dobře zorganizovaná, Afrídí vyvěsil po městě plakáty s termíny a začal zájemce očkovat. Později na něj tajné služby přišly proto, že po prvním očkování nenásledovala další přeočkování a vakcínu zdarma dával i na předměstí, kde žila bin Ládinova rodina, ač nešlo o chudinskou čtvrť.

USA požádali o vydání Afrídího s tím, že pomohl vypátrat místo, kde se skrývá nejhledanější muž světa. Pákistán to ale odmítl s tím, že musí být souzen.

Reklama

Výběr článků

Načítám