Hlavní obsah

Jižní Pacifik se potýká se suchem, stav nouze vyhlásil už druhý ostrov

Ostrovy v jižní části Tichého oceánu trpí suchem a obyvatelé a zvířata pociťují nedostatek pitné vody. V pondělí vyhlásilo stav nouze souostroví Tuvalu, některé části mají zásoby jen na dva dny, v úterý tak učinil ostrov Tokelau. Zbývá mu voda asi na týden.

Foto: Profimedia.cz

Tichomořský ostrov Tuvalu

Článek

Oběma aglomeracím pomáhá Nový Zéland. Nejenže tam dopravuje pitnou vodu, ale hlavně jednotky na odsolování mořské vody.

V oblasti už půl roku pořádně nepršelo.

Na ostrovech jsou zavřená sociální zařízení ve školách a dětem doporučují, aby je používaly doma. Státní úředníci se podle informací AP myjí v lagunách.

Lidé musí spoléhat na dodávky balené vody. Podle úřadů ale nikdo žízní netrpí.

Kromě dvou zmíněných ostrovů pociťují nedostatek vody i jiné ostrovy, k šetření vodou vyzvaly i některé části souostroví Samoa. Novozélanďané se proto obávají, že by podobných míst, kde bude nedostatek vody, mohlo přibývat.

Meteorologové tvrdí, že za to může jev La Niňa, jižní obdoba jevu El Niňo. Ta na jednu stranu způsobuje v některých oblastech velké deště, v jiných zase velká sucha.

Ostrov Tokelau spadá do teritoria Nového Zélandu, žije na něm 1400 lidí.

Na Tuvalu žije 11 000 lidí, jde o jeden z nejmenších národů na světě.

Ostrov Tuvalu je paradoxně dlouhodobě ohrožen záplavami, ovšem mořskou vodou. Kvůli stoupající hladině moře se při přílivu zaplavují větší části území než v minulých letech. Slaná voda má velký vliv na tamní zemědělství. Ztěžuje pěstování plodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám