Hlavní obsah

Ženy na Filipínách ukončily klanovou válku: pohrozily sexuální abstinencí

Manila

Obyvatelky jedné obce na jižních Filipínách dokázaly dosáhnout míru fakticky dvěma slovy - hrozba "sexuální stávky" donutila muže ve vesnici přestat mezi sebou bojovat. Případ se dokonce dostal i na půdu OSN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za násilnými konflikty na jihu Filipín stojí spory mezi muslimskými klany kvůli pozemkům, penězům či politickému vlivu. Nesváry nahrávají separatistickým povstalcům i zločincům.

Hrozba, kterou vyslovily ženy ve vesnici Dodo na jižním ostrově Mindanao, pomohla v červenci ukončit napětí, zdůraznil místní zástupce Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Rico Salcedo.

"S nápadem přišly samy ženy," vysvětlil Salcedo. Ženy, které se živí jako šičky, nemohly dodávat své dílo kvůli neustálým přestřelkám mezi muži podél silnice vedoucí přes vesnici. "Jsou tam konflikty mezi klany. Několik mužů svádělo vinu na jednu rodinu a vyvolali incidenty, při nichž po sobě stříleli," popsal situaci Salcedův kolega Tom Temprosa.

Podle vůdkyně skupiny šiček Hasny Kandatuové si pak ženy došláply na své manžely-rváče a pohrozily jim, že bude konec se sexuálními styky. "Jestli se tam zase půjdeš rvát, nemá smysl, aby ses vracel. Já tě už nepřijmu," řekla svému muži Kandatuová. Její muž Lengs Kupong si ovšem vzpomíná na jiné znění hrozby: "Jestli se budeš chovat špatně, uříznu ti ho." Ať už hrozba byla jakákoliv, zapůsobila.

V jednom ze sporů zemřelo dokonce 57 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám