Hlavní obsah

Libye bude umírněnou islámskou zemí, slibuje šéf nové vlády

Novinky, rei
Tripolis

Předseda nové libyjské vlády, Přechodné národní rady (NTC) v úterý poprvé vystoupil na veřejnosti v hlavním městě Tripolisu. V projevu nastínil svou vizi budoucnosti Libye po svržení vůdce Muammara Kaddáfího. Mustafá Abdal Džalíl chce vytvořit moderní demokratickou zemi na principech umírněného islámu.

Článek

„Jsme muslimským národem s umírněným islámem, a to zachováme. Jste s námi a my máme vaši podporu – jste naší zbraní proti komukoliv, kdo by chtěl ukrást revoluci,“ prohlásil na nově přejmenovaném hlavním tripoliském Náměstí mučedníků Džalíl před asi 10 000 přívrženci. "Žádná extremistická ideologie nemá v očích nového vedení šanci na prosazení," dodal.

Současně však varoval proti možnému sekularismu, když upozornil, že tradiční muslimské právo šaría je základem právního systému v Libyi.

Džalíl, bývalý ministr spravedlnosti v Kaddáfího vládě, rovněž prohlásil, že na budoucím veřejném životě Libye se budou aktivněji podílet ženy.

Stanice BBC uvedla, že proslov se setkal s bouřlivými ovacemi, které doprovodil ohňostroj. Upozornila ale také, že novou garnituru čeká množství zkoušek. V prvé řadě potřebuje ovládnout celé území.

Tvrdé boje se nadále vedou zejména o město Ben Valíd. [celá zpráva]

Povstalci rovněž podle ČTK v minulých dnech v Misurátě zabili přes 40 zahraničních žoldnéřů najatých Kaddáfím. Pocházeli ze Srbska, Ukrajiny, Chorvatska či Kolumbe.

Muammar Kaddáfí je stále na útěku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám