Hlavní obsah

Křest ohněm zvládly obrněné Pandury v Afghánistánu dobře

– Kábul
Novinky, Alex Švamberk

Obrněné transportéry Pandur prodělávají letos svůj křest ohněm. Čtyři stroje jsou nasazeny v Afghánistánu v rámci Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru a poskytují mu ochranu. Jejich kvality ocenili sloužící vojáci, náčelník generálního štábu Vlastimil Picek i Američané.

Pandury v Lógaru oceňujíVideo: Alex Švamberk, Novinky

 
Článek

Pandury jsou oblíbené pro své vybavení, jejich kamery mají daleký dosah činící tři kilometry. Umožňují tak zjistit, zda bojovník Tálibánu nechystá léčku. Vybavení je tak dobré, že schopností Pandurů využívají i Američané.

Pro nasazení v Afghánistánu byla zvýšena jejich odolnost proti útokům raketovými granátomety a nastraženými náložemi. Zesíleno bylo pancéřování a okolo transportéru, používaného například pro dopravu civilních příslušníků Provinčního rekonstrukčního týmu, je navařena ochranná klec.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Pandur nasazený v afghánském Lógaru v rámci provinčního rekonstrukčního týmu

Nasazení v Afghánistánu nakonec vyvrátilo výhrady proti transportérům, které měly problémy splnit náročné zkoušky vojáků.

Americký plukovník Bruce Antonia, který velí v Lógaru americkému úkolovému uskupení TF Patriot, velmi ocenil spolupráci s českými vojáky. “Bez české spolupráce bychom zde nemohli dělat to, co zde děláme,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám