Hlavní obsah

V indickém Kašmíru našli stovky zabitých civilistů

Novinky, rei
Dillí

V indické části Kašmíru bylo nalezeno přes 2000 těl, oznámila v pondělí vládní komise vyšetřující zločiny v oblasti, kterou si nárokuje Indie i Pákistán. Těla se nacházela v desítkách neoznačených masových hrobů. Je mezi nimi množství civilistů, o nichž indická vláda dosud tvrdila, že přešli do Pákistánu.

Foto: Farooq Khan, Reuters

Indičtí vojáci v Kašmíru stojí u těl zabitých separatistů.

Článek

V 38 hrobech ve třech horských oblastech na severu bylo objeveno celkem 2156 těl. Množství z nich mělo několik střelných ran.

Úřady je pokládají za oběti separatistického hnutí, které zahájilo činnost v roce 1989. Indie viní Pákistán, že hnutí podporuje a zajišťuje jim zbraně a výcvik.

V poslední době se ale vyrojila nařčení, že indická armáda a policie porušuje lidská práva a oběti jsou často civilisté, kteří se stali předměty jejich zvůle. Tato tvrzení podporuje výsledek vyšetřování. Mezi oběťmi bylo dosud identifikováno 574 místních obyvatel, civilisté tedy tvoří nejméně čtvrtinu zabitých.

O Kašmír rozdělený mezi Indii a Pákistán vedou země šest desítek let spor. Oba státy si ho nárokují celý a dvakrát kvůli němu vedly válku. Podle indických vyšetřovatelů zmizelo v oblasti za posledních 20 let 8000 lidí. Indie vždy tvrdila, že tito lidé přešli do pákistánské části a přidali se k separatistům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám