Hlavní obsah

NATO má strach z masového nasazení Kaddáfího raket Scud proti civilistům

– Tripolis • Aktualizováno
Novinky,

Prvotní nadšení z rychlého postupu rebelů do Tripolisu, který působil, jako by se konflikt blížil ke konci, vyprchalo. Úterní hodnocení zahraničního tisku je střízlivější. Referuje nejen o nečekaném vystoupení Kaddáfího syna Sajfa Isláma před zahraničními novináři, ale o pokračujících bojích. CNN také zmiňuje rakety vypálené Kaddáfího silami. Panuje strach, že by je hroutící se režim mohl použít masově, píše CNN.

Článek

Mezi raketami byly i tři Scudy B vypálené v pondělí večer ze Syrty. Jeden sestřelilo letadlo NATO. [celá zpráva]

Rakety mířily na město Misuráta, které je v západní části Libye. Dvě dopadly do pobřežní oblasti města. O škodách nebylo nic uvedeno.

Od počátku konfliktu Misurátu ovládají rebelové, které se marně snažila Kaddáfího vojska porazit. Naopak byla vytlačena dál od města, a proto Kaddáfího síly sáhly k ostřelování Misuráty raketami.

„Rakety země – země v Kaddáfího arzenálu jsou velmi nepřesné, nejsou zkonstruovány, aby zasáhly určitý cíl, takže je to zbraň teroru,“ uvedlo ve svém prohlášení NATO.

Podle nejmenovaného zdroje NATO letadla aliance už o víkendu zničila další Scud B připravený k odpálení.

Američtí generálové i jejich evropské protějšky v NATO se obávají, že by hroutící se Kaddáfího režim mohl v zoufalství sáhnout k masivním raketovým a dělostřeleckým útokům na města ovládaná rebely.

Boje pokračují

V Tripolisu byli rebelové zatlačeni. Boje pokračují i u Zavíje, kde se o víkendu pokusily Kaddáfího jednotky o neúspěšný obchvat. V rukou rebelů je přes dva dny i Briga, od níž se Kaddáfího vojska stáhla dříve, než byla rozdrcena.

„Situace se nezměnila, fronta je stále v Brize,“ řekl vojenský mluvčí rebelů Ahmad Umar Bani AFP. "Doufáme, že složí zbraně a stáhnou se do Rás Lanúfu a Syrty,“ dodal ještě.

Jeho slova zní úplně jinak než prohlášení nejvyššího zástupce sil vzbouřenců v Přechodné národní radě Abdila Hakima Belhadže, který po vstupu rebelů do Tripolisu halasně prohlašoval: „Jsou tu už jen kapsy odporu, které jsou přesvědčeny, že jsou schopny bránit skomírající režim. Naléháme na ně, aby se vzdaly a složily zbraně, jinak budou anihilovány.“

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Rebelové se naučili používat i moderní zbraně a lépe spolupracovat s NATO při výběru cílů, dokáží rychle postoupit. Nedaří se jim ale zajistit dobytá území. Jakmile ve vzdálenějších městech narazí na silnější odpor, stáhnou se a ztratí území, která získali.

Sporný osud synů

Důvěryhodnost rebelů také podkopal osud Kaddáfího synů. Uváděli, že zadržují tři, Sajfa Isláma, Mohammada a Saadího. V jejich rukou je ale nyní jen ten poslední, který byl kapitánem libyjské fotbalové reprezentace.

Sajf Islám v noci na úterý navštívil zahraniční reportéry a prohlásil, že Tripolis se stal pro rebely pastí, kde si zlomili vaz. [celá zpráva]

V neděli přitom měl padnout do rukou rebelů. Jak jim unikl, není známo. Další Kaddáfího syn Mohammad byl rebely zadržen, ale pak se dostal na svobodu za pomoci Kaddáfího věrných. Uvedl to libyjský velvyslanec v USA. Nezdá se tedy, že by v Libyi nebylo stále dost lidí, kteří Kaddáfího podporují.

Letectvo USA zvýšilo aktivitu

Jak se libyjští rebelové blížili k Tripolisu, americká letadla zvýšila aktivitu. Plyne to z čísel Pentagonu, která zveřejnila CNN. V posledních dvanácti dnech se počet náletů amerických letadel na libyjskou protivzdušnou obranu i na pozemní cíle zdvojnásobil ve srovnání s průměrem za 132 dnů.

Od 1. dubna do 10. srpna podnikla v průměru americká letadla 1,7 mise za den, nyní je 3,1 mise. V případě bezpilotních strojů Predator to je růst z 0,6 mise za den na 1,4. Právě Predatory měly otevřít vzbouřencům cestu do Tripolisu.

Nasazení amerických sil v Libyi přišlo daňové poplatníky skoro na miliardu dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám