Hlavní obsah

Humanitární situace v Libyi se kvůli bojům zhoršuje, panují obavy o osud migrantů

– Tripolis

Intenzivní boje mezi povstalci a silami libyjského vůdce Muammara Kaddáfího vedly v posledních dnech k rychlému zhoršení humanitární situace v několika libyjských městech, sdělil v pátek Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) a vyjádřil obavy z rostoucího počtu obětí. Jak se povstalci přibližují k Tripolisu, rostou obavy o osud zahraničních pracovníků, kteří neodešli. Chystá se jejich evakuace.

Foto: Bob Strong, Reuters

Zničený tank u kráteru po explozi pumy v Bír Hanánu

Článek

Vážná humanitární situace panuje na východě v okolí Brigy a na západě v Závíji, Gharjánu, Sabrátě a u Misuráty. Podle informací, které organizace obdržela, jsou některé nemocnice využívány k vojenským účelům, nebo se na ně útočí. Zástupci Červeného kříže také spatřili několik sanitek, ze kterých byla vedena střelba. Organizace vyzvala všechny zúčastněné strany bojů k ochraně civilistů a umožnění práce zdravotníků.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v pátek oznámila, že plánuje evakuaci tisíců zahraničních dělníků, kteří jsou v Tripolisu. Podle mluvčí IOM Jeminy Pandyoé tisíce lidí si přejí opustit zemi, když se boje blíží í k Tripolisu. Rebelové zatlačují vládní vojska k metropoli z východu, západu i z jihu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Máme velmi malé časové okno na provedení této operace,“ řekla Pandyová.

Podle ní má evakuace začít kvůli bojům v nejbližších dnech. „Díváme se po všech možnostech, ale zřejmě to bude muset být po moři.“ Cesta na pobřeží do Tuniska je zavřená kvůli bojům u Zavíje vzdálené jen 50 kilometrů od metropole. Tam ve čtvrtek vzbouřenci obsadili rafinérii ropy, poslední, kterou ovládal Kaddáfí. Ten to ale popírá.

Postup rebelů

Letouny NATO ve středu zaútočily na malé plavidlo s Kaddáfího jednotkami, které se pohybovalo u libyjského pobřeží v blízkosti Závíje, neboť podle NATO představovalo nebezpečí pro civilisty.

Libyjští povstalci v pátek informovali o postupu u Zlitánu východně od Tripolisu. Podle povstalců citovaných agenturou AFP boje ve Zlitánu ležícím asi 150 kilometrů východně od Tripolisu se odehrávaly v průběhu celého čtvrtka. O život tu přišlo asi 40 až 50 Kaddáfího vojáků a zajato bylo 12 afrických žoldáků. Na povstalecké straně bylo asi 40 zraněných, z toho deset vážně. V pátek ale přiznali 32 padlých a 120 zraněných.

Rebelové tvrdí, že díky úspěchům na bitevním poli zablokovali silnice spojující Tripolis s okolním světem a ohrozili tak zásobování Kaddáfího jednotek.

Na jihu zase povstalci zablokovali Gharján.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám