Hlavní obsah

Obě Koreje jednaly o jaderném programu Pchjongjangu

– Soul

Poprvé po skoro třech letech se v pátek sešli na Bali zástupci Severní a Jižní Koreje, aby jednali o jaderném programu KLDR. Setkání se konalo na okraj bezpečnostního fóra Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN). Dává šanci, na obnovu šestistranných rozhovorů o denuklearizaci Korejského poloostrova.

Foto: Nová Čína, Reuters

Komplex v Jongbjonu před likvidací chladící věže

Článek

"Byla to velmi konstruktivní a užitečná diskuse," řekl jihokorejský představitel Wi Song-lak o svém jednání se severokorejským činitelem Ri Jong-hoem. Severokorejec podle tiskové agentury Jonhap prohlásil, že se obě Koreje shodly na potřebě obnovy mezinárodního dialogu. "Dohodli jsme se, že budeme usilovat o co nejrychlejší obnovu šestistranných rozhovorů," podotkl Ri.

Jednalo se o první jednání obou Korejí o jaderném programu od prosince 2008. Tehdy ztroskotaly šestistranné rozhovory o jaderném programu Pchjongjangu, jichž se dále účastní USA, Čína, Rusko a Japonsko. KLDR od dialogu odstoupila na protest proti sankcím, které na ni mezinárodní společenství uvalilo kvůli jejím atomovým a raketovým testům.

Pchjongjang v posledních měsících naznačoval ochotu vrátit se k jednacímu stolu, zmínila agentura AP. Pokud by tak učinil, dostal by se zbídačený severokorejský stát humanitární pomoc.

Podle Spojených států a Jižní Koreje ale musí izolovaný severokorejský režim před začátkem jakýchkoli jednání projevit ochotu plnit odzbrojovací závazky. Soul navíc žádá od Pchjongjangu omluvu za potopení jihokorejské korvety, které nepřežilo 46 námořníků a za dělostřelecký útok KLDR na jihokorejský ostrůvek Jonpchjong, který si vyžádal životy dvou vojáků a dvou civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám