Hlavní obsah

Nálety na Libyi pokračují i v den jednání Ruska s NATO o Libyi

Novinky, aš,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči/Ankara/Tripolis

Nejnovější letecké údery Severoatlantické aliance v Libyi zasáhly civilní cíle v přístavním městě Zuárá na západě země. Libyjská státní televize oznámila, že útok si vyžádal mrtvé a raněné. NATO uvedlo, že mířilo na vojenské cíle. Útok byl podniknut v den, kdy Rusko a NATO jedná o útocích v Soči.

Článek

Libyjská televize v souvislosti s náletem na Zuáru označila alianční údery za vyhlazovací válku a odsoudila NATO za zločiny proti lidskosti.

Severoatlantická aliance uvedla, že při pondělních úderech její síly mířily na dvě ozbrojená vozidla v oblasti Zuáry. Další údery provedla na 19 vojenských cílů v regionu Marsá al-Briga východně od Tripolisu, u přístavního města Misuráta, u města Syrta a u Gharjánu jižně od metropole.

Nespokojené Rusko jedná o Libyi s aliancí

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov před setkáním Rusko-NATO kritizoval akci aliance v Libyi. "Od doby, kdy NATO začalo uplatňovat rezoluci OSN, debatujeme o tom, jak přísně musí být mezinárodní právo respektováno," řekl Lavrov novinářům.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen trval na tom, že právo je dodržováno. "Cokoli NATO podniká, je v plném souladu s OSN," zdůraznil. Zároveň upozornil, že "jediným přijatelným řešením je přijmout legitimní požadavky libyjského lidu a směřovat k plné demokracii".

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se před summitem v pondělí sešel s jihoafrickým prezidentem Jacobem Zumou, který se pokoušel v rámci Africké unie (AU) prosadit mírový plán. Ten rebelové v neděli opět odmítli.

Medvěděv souhlasí s tím, aby klíčovou roli v jednání měla právě Africká unie. V Libyi s oběma stranami už jednal zvláštní ruský vyslanec Michail Margelov.

AU v posledním plánu z pátku přišla s ideou mezinárodních sil pod velením OSN. Ani Rusko a AU však nedokázaly donutit Tripolis, aby se Kaddáfí vzdal moci. To považuje za klíčové Přechodná národní rada v Benghází. I ta ale v neděli dala najevo snahu ustoupit, když uvedla, že by Kaddáfí mohl zůstat v Libyi, pokud by odstoupil. Byl by však pod dohledem.

Kaddáfí se nevzdá a vyhraje, tvrdí jeho syn

Kaddáfího syn Sajf v rozhovoru pro francouzskou televizi TF1 uvedl, že libyjský vůdce nemá ani v nejmenším úmyslu zemi opustit. Je však připraven k ústupkům. "Jestli chcete demokracii, volby nebo novou ústavu, s tím souhlasíme, ale požadovat od mého otce, aby odešel, to je vtip. Nikdy se nevzdáme," citovala ho agentura APA.

Pokud jde západu o libyjskou ropu, musí hovořit s libyjskou vládou, zdůraznil Sajf. Od rebelů podle něj nikdy nic nedostane, neboť nikdy nezvítězí. Devětatřicetiletý Kaddáfího syn označil operace NATO za hloupé a špatně připravené: "My máme svou armádu, více munice, více zbraní. Morálka je lepší."

To ovšem nesouzní se zprávou DPA, že Kaddáfí hledá dobrovolníky, kteří by šli na frontu do svaté války.

Sajf také zopakoval Kaddáfího páteční hrozbu, že může následovat pomsta za útoky NATO na Libyi v západních zemích, pokud nebudou vojenské operace zastaveny. [celá zpráva]

Kaddáfí ztrácí podporu

Turecko je další zemí, která uznala v pondělí Přechodnou národní radu jako legitimní zástupce Libye. Současně zmrazilo v pondělí všechny libyjské účty v tureckých bankách, uvedla AP. Stáhlo i velvyslance z Tripolisu a slíbilo vzbouřencům pomoc ve výši 200 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám