Hlavní obsah

Choleru na Haiti zavlekli Nepálci z mise OSN, má 5500 obětí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Důkazy silně potvrzují spekulace, že choleru na Haiti skutečně zavlekli vojáci mírové mise OSN z Nepálu. Podle agentury AP k tomuto závěru dospěl tým epidemiologů a lékařů. Nepálští vojáci byli kvůli tomu už dříve terči útoků, dosud se ale popíralo, že nemoc na Haiti přinesli. Choroba si vyžádala tisíce lidských životů.

Foto: /St-Felix Evens , Reuters

Haitská žena nakažená cholerou

Článek

Zárodky cholery na Haiti patří k jihoasijskému kmeni; byly zavlečeny lidskou činností do řeky Meille v místech nepálské základny, uvádí se ve zprávě týmu. To je hlavním argumentem pro tvrzení, že bakterie přivezli na Haiti příslušníci nepálského kontingentu, který má základnu mise MINUSTAH u města Mirebalais. Cholera se pak rozšířila vodními zdroji nejprve do oblasti kolem řeky Artibonite a posléze i do dalších částí karibské země.

Od loňského října tam epidemie zabila už 5500 lidí a onemocnělo jí přes 363 000 dalších.

"Naše zjištění přesvědčivě ukazují, že kontaminace (řeky) Artibonite a jednoho z jejích přítoků pod vojenskou základnou rozpoutala epidemii," uvedl expert v dokumentu pro červencové vydání časopisu amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Cholera propukla po příjezdu vojáků

Podle dokumentu existuje "přesná vzájemná souvislost" v čase a místě mezi přesunem nepálské jednotky z oblasti v jejich asijské domovině, kde byl výskyt cholery zaznamenán, a prvními případy onemocnění v oblasti řeky Meille během několika málo dnů.

Vojáci dorazili na Haiti 9., 12. a 16. října, uvedl server Mind První případ cholery byl v odlehlém Mirabelais zjištěn 21. října. Tamní obyvatelé brali vodu z řeky, do které byl sveden odpad z nepálského tábora. V místním vezení bylo 34 nakažených a čtyři případy úmrtí na choleru. Tito lidé přitom nemohli s nakaženými přijít do styku. Brali ovšem vodu z řeky Meille.

Odlehlost oblasti a nepřítomnost dalších faktorů takřka vylučují, že by nákaza mohla na Haiti dorazit jakoukoliv jinou cestou.

OSN odmítala obvinění

Vyšetřování nařídil generální tajemník OSN Pan Ki-mun poté, co na Haiti rostly protesty a kusé informace o epidemii ukazovaly na modré přilby. [celá zpráva]

Terči útoků se stali i kouzelníci vúdú, kteří nekaženým nepomohli. [celá zpráva]

Předtím však nejen OSN, ale i Světová zdravotnická organizace i CDC odmítaly vyšetřit původ nemoci, protože považovaly za důležitější pečovat o pacienty nežli zjišťovat zdroj. OSN obvinění ze zavlečení cholery dokonce popírala. Epidemii přisoudila "souhře okolností" včetně nedostatečné sanitární infrastruktury na Haiti a závislosti obyvatel na říčním systému.

V posledních měsících opět počet nemocných narostl v důsledku trvajících dešťů. Humanitární organizace Oxfam začátkem června uvedla, že denně ošetřuje více než 300 nových případů.

Nemoc se rozšířila i do sousední Dominikánské republiky, kde si vyžádala 48 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám