Hlavní obsah

Indové dávají nechtěné dcery chirurgicky předělat na chlapce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Úřady v indickém státě Madhjapradéš vyšetřují nařčení, že tamní chirurgové operačními zákroky měnili pohlaví holčičkám, které rodiče nechtěli. Občanští aktivisté tvrdí, že bylo na chlapce předěláno až 300 dívek.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Změna pohlaví mladých dívek na chlapce má jejich rodinám zajistit možnost vyššího příjmu v budoucnu. Rodiče proto podle aktivistů neváhají zaplatit za operaci v přepočtu okolo 60 000 korun.

„Lidé nechtějí sdílet svůj majetek, investovat do vzdělání dívek a platit věno. Hrabivá střední třída chce jen peníze. Je to šokující porušení práv dítěte,“ citoval britský list The Daily Telegraph Randžanu Kumariovou ze Střediska pro společenský výzkum a jednu z předních odpůrkyň záměrných potratů. Aktivisté označují operace za sociální šílenství, které je výsměchem ženám v Indii. Upozorňují, že životy dívek v Indii nejsou mimo ohrožení, ani když už se narodí.

Místní noviny uvedly, že do města Indore v Madhjapradéši se sjížděly rodiny z celé Indie, aby zde své dcery nechaly operačně předělat na chlapce.

Lékaři nařčení z nezákonných praktik odmítají s tím, že operovali pouze dívky s pohlavními abnormalitami a změnu pohlaví podstoupily jen děti, které vykazovaly ženské i mužské pohlavní příznaky. Podle aktivistů si však rodiče záměrně vymýšleli, že dcery mají problémy.

Počet mužů roste

V Indii stále narůstá počet mužů. V současnosti je v zemi o 7 000 000 více chlapců než dívek ve věku do šesti let a zatímco v roce 2001 se na každých 1000 chlapců narodilo 886 dívek, dnes je to jen 866 holčiček. Potraty dívek se dějí častěji ve vzdělaných a bohatších rodinách, tvrdí Kumariová.

Předseda sdružení pediatrů v Indore varoval, že chirurgický zákrok může zapříčinit budoucí impotenci operovaného, neboť v dospělosti hrozí hormonální nerovnováha.

Reklama

Výběr článků

Načítám