Hlavní obsah

Generálním tajemníkem OSN byl opět zvolen Pan Ki-mun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v úterý obhájil svůj post. Byl Valným shromážděním podruhé zvolen do čela Spojených národů. Byl jediným kandidátem a předem si zajistil jednoznačnou podporu Rady bezpečnosti OSN. Pan Ki-mun přitom není výraznou postavou s charismatem, provází ho ale pověst schopného úředníka a vyjednavače.

Foto: Enrique Castro-Mendivil, Reuters

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Článek

Šestašedesátiletý Pan svou kandidaturu oficiálně představil počátkem června. Podporou ho ujistili přední světoví státníci, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy. V pátek se pro jeho znovuzvolení vyjádřila i patnáctičlenná Rada bezpečnosti OSN.

V čele OSN mnoho velkých úspěchů neslavil. Mezi své priority zařadil zejména boj proti změnám klimatu, ovšem nová dohoda, jež má nahradit Kjótský protokol (platný do roku 2012), dosud uzavřena nebyla. Pomalu postupuje i reforma OSN, kterou má na starost.

Americký prezident Barack Obama ocenil ale aktivity OSN při obnově na Haiti po zemětřesení v lednu 2010 i podporu při organizování referenda o samostatnosti jižního Súdánu, prosazování demokracie v Pobřeží slonoviny a úsilí řešit humanitární krizi v Libyi. Obama ocenil i škrty v rozpočtu OSN, které Pan prosadil, a zvýšení podílu žen ve vedoucích funkcích v organizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám