Hlavní obsah

V Číně jsou statisíce dětí přiotrávených olovem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Humanitární organizace Human Rights Watch (HRW) obvinila Čínu, že se snaží utajit rozsah otravy dětí olovem. Úřady v průmyslem znečištěných oblastech podle ní brání řádným zdravotním prohlídkám a léčbě.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec z města Che-fej, jemuž zjistili vysoké hodnoty olova v krvi.

Článek

„Dětem s nebezpečně vysokými hodnotami olova je odmítána lékařská péče a jsou posílány zpět do kontaminovaných domů ve znečištěných vesnicích,“ řekl ředitel HRW Joe Amon. Zpráva jeho organizace uvádí, že každý, kdo si zejména v provinciích Che-nan, Jün-nan, Šan-ši a Chu-nan stěžuje, je šikanován. Ačkoliv čínská vláda slíbila nápravu, otravou údajně trpí dál stovky tisíc dětí.

HRW svoji zprávu založila na rozhovorech s 52 lidmi, jejichž děti či vnuci a vnučky otravou trpí, a také pěti čínskými novináři, kteří se tématem zabývají. Výzkumníci zjistili, že rodiče většinou nechápou, proč jsou jejich děti chudokrevné, vypadávají jim vlasy a trpí dalšími neduhy.

„Když vzali děti k lékaři, bylo jim řečeno, že žijí od továrny daleko, a na testy tudíž nemají nárok. Anebo se dozvěděli, že děti mají v krvi olovo, ovšem nic se s tím nedá dělat,“ popsal Amon.

V Číně letos uzavřeli několik továren vyrábějících baterie poté, co se přes sto lidí otrávilo olovem a kadmiem. Policie v té souvislosti zatkla 74 lidí, připomněla BBC. Jeden z posledních podobných velkých případů byl odhalen v Če-ťiangu, kde se přiotrávilo 600 lidí a z toho více sto dětí žijících v okolí továrny vyrábějících staniol.

Reklama

Výběr článků

Načítám