Hlavní obsah

V Afghánistánu se pokusili zabít francouzského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Osm lidí přišlo ve středu o život a další čtyři utrpěli zranění při sebevražedném atentátu v severovýchodním Afghánistánu. Terčem měl být francouzský velvyslanec. Další útok podniknutý ve stejnou dobu směřoval v centru země na policejní výcvikové středisko, kde v tu dobu byli vysocí činitelé afghánské vlády.

Článek

V provincii Kápísá na severovýchodě Afghánistánu se útočník odpálil asi 200 metrů od úřadovny guvernéra. Mezi mrtvými jsou čtyři policisté a čtyři civilisté. Další čtyři civilisté byli zraněni. Podle ministerstva vnitra ale bylo mrtvých jen sedm, přičemž civilistů bylo zabito pět. Dalších sem osob mělo být zraněno.

Podle agentury AFP mluvčí extremistického hnutí Tálibán oznámil, že terčem byl francouzský velvyslanec. Ten se měl v kápíské metropoli Mahmúderaki sejít s tamními činiteli. Velvyslancův konvoj byl ale v době útoku ještě daleko.

Útočník v automobilu s náloží směřoval k budově guvernéra, byl však zastaven na kontrolním stanovišti, kde se odpálil ve vzdálenosti dvou set metrů od budovy guvernéra Azizula Rahmána Tavaba.

Další útoky

Čtyři civilisté utrpěli zranění také při dopadu minometné střely v centrální provincii Vardak. Granát dopadl v blízkosti největšího výcvikového střediska policie v zemi, kde viceprezident Karím Chalílí a ministr vnitra Besmilláh Muhammadí spolu s několika představiteli Severoatlantické aliance slavnostně otevírali výcvikové středisko pro afghánské bezpečnostní síly.

Detonace otřásla budovou a více než 500 policistů a rekrutů pokryla prachem. Po výbuchu se ozvaly výstřely. Politiky i zástupce NATO z místa evakuoval vrtulník.

Oblast se s nástupem jara stala dějištěm zvýšených aktivit Tálibánu, které se zaměřují na afghánské představitele i síly Severoatlantické aliance. V tomto případě ale není jisté, jestli byl terčem Chalílí.

Dnes také vybuchla bomba v jihoafghánské provincii Kandahár. Zranila čtyři osoby, ale podle policejních zdrojů terč útoku není znám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám