Hlavní obsah

Francouzský exministr obvinil NATO z civilních obětí v Libyi, chce hájit Kaddáfího

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjská vláda v pondělí obvinila NATO, že při bombardování města Zlitán východně od Tripolisu zabila 11 civilistů. Zprávu libyjské agentury JANA nelze ověřit. Bývalý francouzský ministr zahraničí Roland Dumas ale při návštěvě Libye uvedl, že viděl několik civilních obětí náletů, uvedla agentura Reuters.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Bývalý francouzský ministr zahraničí Roland Dumas v Tripolisu

Článek

Dumas uvedl, že v nemocnicích viděl několik obětí náletů a že lékaři, s nimiž se potkal, ošetřili přes 20 000 zraněných.

„Je to brutální agrese vůči suverénní zemi,“ řekl Dumas v neděli v Tripolisu. „NATO vede vojenskou akci proti civilistům s umělým, velmi umělým krytím ze strany Spojených národů.“

Podrobnější vyjádření dá Dumas po návratu do Francie poté, co si podrobněji prostuduje všechny dokumenty. Dumas taky uvedl, že je ochoten Kaddáfího i hájit, pokud by byl vydán a postaven před mezinárodní trestní soud v Haagu.

I AFP ale uvádí, že pokud se ukáže, že v Zlitánu zahynuli civilisté, obraz NATO to poškodí. NATO útok v okolí potvrdilo, oznámilo, že jeho letadla v neděli zničila asi 20 vojenských objektů a aut.

Generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen v pondělí prohlásil, že je NATO v Libyi úspěšné. "Zásadním způsobem jsme omezili Kaddáfího možnosti zabíjet vlastní lidi. Jeho vláda se blíží svému konci. Je ve stále větší izolaci doma i v cizině," řekl.

Zuma hledá řešení

Do Tripolisu v pondělí přiletěl jihoafrický prezident Jacob Zuma, který chce jednat s Kaddáfím o dosažení příměří. Zastupuje Africkou unii. Je to už druhý pokus Africké unie dosáhnout příměří. První nabídku odmítli rebelové, protože v návrhu nebylo zahrnuto, že Kaddáfí odstoupí. Nezmiňovala budoucí osud svérázného plukovníka.

Africká unie nyní hraje klíčovou roli při jednáních, v pátek zastupující libyjský ministr zahraničí Chálid Kaím řekl, že jakékoli diplomatická iniciativa včetně ruské musí jít přes Africkou unii, píše list New York Times, který o Zumově příletu informuje.

Minulý týden Africké unie na zasedání v Addis Abebě odsoudila NATO, že při své letecké kampani překročilo mandát rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1973.

Reklama

Výběr článků

Načítám