Hlavní obsah

Nový haitský prezident Martelly převzal úřad

Nový haitský prezident Michel Martelly byl v Port-au-Prince slavnostně uveden do úřadu, kam ho v březnu vynesly hlasy více než 67 procent haitských voličů. Charismatický padesátiletý zpěvák známý na ostrově jako "sladký Micky" chce vyvést zemi z hluboké krize, v níž se ocitla po loňském katastrofálním zemětřesení.

Článek

Martelly složil prezidentskou přísahu v provizorní budově parlamentu, před níž ho nadšeně vítala tisícovka příznivců. S vládou popového zpěváka s vyholenou hlavou spojují Haiťané naděje na obnovu země zpustošené nejen loňským ničivým živlem, ale i mnohaletou předchozí vládou haitských diktátorů.

Ceremoniálu se zúčastnil předchozí haitský prezident René Préval a zvláštní vyslanec OSN na Haiti, bývalý americký prezident Bill Clinton. Atmosféru příznačnou pro Haiti dotvářel fakt, že během prezidentského slibu vypadl proud.

Během volební kampaně Martelly sliboval voličům obnovu zničené haitské infrastruktury, rozsáhlou bytovou výstavbu, rozvoj zemědělství a vzdělávání a náhradu zdiskreditované haitské armády moderními ozbrojenými silami, které budou schopné reagovat na příští možné živelní pohromy.

Prezidenta čeká těžká práce 

Nového prezidenta podle místních médií čeká nelehká práce. Musí postavit byty pro 600 000 Haiťanů, kteří po zemětřesení stále žijí v provizorních obydlích. Musí se vyrovnat s epidemií cholery, která obyvatelstvo ohrožuje zejména v obdobích dešťů a hurikánů. Musí také změnit haitský právní systém, a přitom všem přemoci odpor silné parlamentní opozice, která může schvalování zákonů důležitých pro obnovu země blokovat.

Martelly byl původně z prezidentských voleb vyloučen kvůli tomu, že má podle oponentů dvojí občanství, haitské a americké. Prezident to ale popírá. Pokusil se navíc vyslat signál národního usmíření, když na sobotní inauguraci pozval jak bývalého prezidenta Jeana-Bertranda Aristida, tak dokonce i bývalého diktátora Jeana-Clauda Duvaliera, který se letos v lednu na Haiti překvapivě vrátil. Na slavnostní prezidentskou přísahu se ale žádný z obou politiků nedostavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám