Hlavní obsah

Dvojitý atentát v Pákistánu má 80 obětí, jde o odvetu za bin Ládina

Islámábád
Aktualizováno

Nejméně 80 mrtvých si podle BBC v pátek vyžádal dvojitý atentát na výcvikové středisko pohraničníků na severozápadě Pákistánu v Šabkadaru. Zraněných je podle DPA nejméně 115. K útoku se přihlásila pákistánská odnož Tálibánu s tím, že jde o odvetu za zabití Usámy bin Ládina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Desítky obětí pumového atentátu v PakistánuVideo: Reuters

 
Článek

Atentát byl spáchán ve chvíli, kdy kadeti nastupovali do mikrobusů. Bylo jich 813. Po ukončení výcviku a slavnostní přehlídce dostali krátké volno.

Situaci popsal vysoký policejní důstojník Džihanzib Chán, podle něhož u hlavní brány poblíž tržiště utočili dva sebevražední atentátníci na motorkách: "Jeden se ukryl a druhý odpálil nálože u autobusů. První pak zaútočil, když se seběhli lidé pomoci zraněným."

Policie potvrdila 80 obětí . Do nemocnice bylo podle sdělení jeho vedení převezeno 115 lidí, z nichž 15 je v kritickém stavu.

„Seděl jsem v dodávce a čekal na kolegy. Byli jsme v civilu a šťastní, že uvidíme své rodiny,“ řekl jeden ze zraněných agentuře AFP. „Slyšel jsem, jak někdo křičí Alláh je velký, a pak jsem uslyšel ohromný výbuch. Něco mě zasáhlo zezadu mezi ramena,“ pokračoval v popisu útoku.

Foto: K. Parvez, Reuters

Zraněného rekruta vykládají z auta.

Podle prodejce zeleniny, který se stal svědkem útoku, byla většina z rekrutů už usazená v bílých dodávkách, zatímco jiní si do nich ještě nakládali zavazadla, když nálože vybuchly. "Ozval se hrozný výbuch," řekl prodavač. "Viděl jsem kouř, krev a kusy těl všude kolem."

Mezi zabitými je 65 rekrutů, kteří končili výcvik. Zahynulo ale také několik civilistů, uvedli místní představitelé.

Při explozích bylo zničeno mnoho aut.

Pákistánský Tehrike Tálibán uvedl, že jde o první odvetu za smrt bin Ládina, kterého americké komando zlikvidovalo 2. května. Mají následovat další.

V posledních letech místní Tálibán podnikl několik vln atentátů, které si vyžádaly stovky obětí. Nejsilnější vlna následovala po bojích o Červenou mešitu v Islámábádu, kde se vzbouřili radikální muslimové.

Atentát přišel po nočním náletu amerického bezpilotního letadla, které ve čtvrtek odpálilo rakety na pozice radikálů v kmenových oblastech. Zahynulo osm lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám