Hlavní obsah

Usámu pomstíme zabitím Obamovy babičky, hrozí somálští islamisté

– Washington
Novinky,

Somálské islamistické hnutí Šabáb, které je napojené na Al-Káidu, chce zabít keňskou babičku americké prezidenta Sarah Onyango Obamovou. Má jít o pomstu za smrt Usámy bin Ládina. Uvedla to televize ABS s tím, že už byla posílena její ochrana.

Foto: Profimedia.cz

Obamova keňská babička Sarah

Článek

"Krev našeho bratra nebyla prolita zbytečně... pomstíme se za něj," uvedl před několika dny šajch Ali Dhere, který je jedním z vůdců Šabábu, jenž má 7000 bojovníků a snaží se ovládnout Somálsko. V jeho řadách jsou i bojovníci Al-Káidy, mimo jiné z Jemenu, Afghánistánu a Pákistánu. Hnutí se podřídilo začátkem loňského roku velení Al-Káidy a v červenci provedlo v Ugandě první teroristický útok mimo Somálsko.

Bezpečnostní opatření při ochraně Obamové se zvýšila hned po americké operaci z noci z 1. na 2. května, kdy byl v Pákistánu zabit Usáma bin Ládin. Po hrozbě ze strany Šabábu se ještě zostřila. Žena přitom není pokrevním předkem prezidenta, je to třetí manželka jeho dědečka.

Místní policejní šéf stanici ABC News řekl, že má nyní k dispozici tolik mužů, že by s nimi mohl hlídat "celou vesnici" Nyang´oma Kogelo ležící nedaleko města Kisumu na západě Keni.

Osmaosmdesátiletou Sarah Obamovou ale hrozba ani posílená bezpečnostní opatření neznepokojují. "Můj život to nijak neovlivňuje. Neomezují můj pohyb. Pokud se vláda rozhodla, že je potřeba více bezpečnostních pracovníků, nemám s tím problém," uvedla.

Hrozby radikálů

Po bin Ládinově smrti se Šabáb přidal k dalším islamistickým organizacím, které slibují, že smrt šéfa Al-Káidy pomstí. Jiné vyhrožují rozsáhlými útoky proti západním cílům, píše web CNN.

Foto: Profimedia.cz

Obamova keňská babička Sarah

Nejvíce hrozila aktivní jemenská odbočka Al-Káidy na Arabském poloostrově a v Levantě. „Co nyní můžete čekat, je větší a mnohem nebezpečnější, vy budete cítit žal a přát si, aby se vrátily doby Usámy,“ řekl jeden z vůdců této odbočky Násir Vahiši.

I Usáma ale uvažoval o větším útoku, který by měl více obětí, aby ukončil konflikty na Blízkém východě a vytlačil odtamtud nevěřící, když na to 3000 mrtvých z 11. září nestačilo.

Americká ambasáda v Keni nicméně uvedla, že co se týče Obamovy babičky, neví v současné době o nějaké věrohodné hrozbě.

Zatímco internet je plný výhrůžek, především adresovaných USA, ale také pákistánským politikům, podle zpravodajců ale nyní ani nejsou pravděpodobné koordinované útoky na USA a Evropu. V poslední dekádě se výrazně zvýšilo sledování lidí podezřelých z příslušnosti k radikálnímu islámu. Buňky islamistů jsou rozbíjeny a jejich členové zatýkáni.

Zpravodajci se proto zaměřují na možnou hrozbu útoku na americké základny a majetky v zahraničí, zejména v islámských zemích. „Takový útok by působil jako symbol, měl velký význam a byl mnohem jednodušeji proveditelný,“ řekl Mario Mancuso, který měl na starosti protiteroristické operace za Bushovy éry. Podle něj je možné i to, že by atentátníci zaútočili na ropné terminály nebo ropná pole.

Reklama

Výběr článků

Načítám