Hlavní obsah

Al-Káida potvrdila bin Ládinovu smrt, hrozí útoky proti USA

Teroristická síť Al-Káida v pátek na internetových stránkách potvrdila smrt svého vůdce Usámy bin Ládina. Informovala o tom agentura Reuters. USA oznámily, že ho zabilo americké komando v noci na pondělí. Al-Káida ve zveřejněném prohlášení uvedla, že bin Ládinova krev "nebude prolita nadarmo" a vyzvala k povstání v Pákistánu.

Článek

Teroristická síť zdůraznila, že bude pokračovat v útocích na Američany a jejich spojence.

"Zdůrazňujeme, že krev svatého válečného šejka Usámy bin Ládina, Bůh mu žehnej, je svatá nám i všem muslimům a nebude prolita nadarmo," uvádí se v prohlášení.

"S Boží pomocí zůstaneme kletbou pronásledující Američany a jejich pomocníky, budeme je pronásledovat v jejich zemích i mimo ně," pokračuje dokument. "Jejich štěstí se brzy promění ve smutek. Jejich krev se smísí s jejich slzami," hrozí příslušníci organizace.

Spojené státy oznámily smrt bin Ládina, ovšem nezveřejnily jeho fotografii. Uvedly, že ho identifikovala manželka či dcera a že jeho totožnost prokázaly testy DNA. [celá zpráva]

Nyní přichází potvrzení ze strany teroristické sítě, v jejímž čele bin Ládin stál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zvědavci vzali Usámův dům útokemVideo: Reuters

Chystá se zveřejnění poslední nahrávky

Al-Káida také vyzývá Pákistánce k povstání proti vládě. Slibuje rovněž, že v nejbližší době zveřejní na internetu zvukovou nahrávku pořízenou asi týden před bin Ládinovou smrtí. Šéf Al-Káidy se na ní prý vyjadřuje k vlně nepokojů v arabském světě.

Prohlášení se objevilo na internetových stránkách v pátek. Datováno je však z úterý 3. května. Dokument, který je prvním vyjádřením teroristické sítě k bin Ládinově smrti, je podepsán "hlavním vedením" Al-Káidy. K otázce nástupnictví se nevyjadřuje; nejvýraznější osobou v Al-Káidě je nyní podle amerických tajných služeb dosavadní dvojka teroristické sítě Ajmán Zavahrí.

Foto: Profimedia.cz

Zničená část bin Ládinova sídla po útoku americké speciální jednotky.

Už dříve smrti litovala jemenská odnož Al-Káidy na Arabském poloostrově s tím, že je to ohromná rána, a tím nepřímo potvrdila jeho smrt.

Bin Ládina zabilo americké komando v pákistánském městě Abbottábád pár desítek kilometrů od Islámábádu. Zakladatel Al-Káidy se zde skrýval v opevněné vile. Američané při útoku na budovu kromě Usámy bin Ládina zabili i jeho syna, dva kurýry Al-Káidy a manželku jednoho z nich. Washington informoval pákistánské úřady o akci až po jejím skončení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pevnost Usámy bin Ládina byla zapečetěnaVideo: Reuters

Tělo šéfa Al-Káidy Američané z domu přepravili na loď Carl Vinson v Arabském moři. Teroristu pohřbili do moře. Řada muslimů to kritizovala a tvrdila, že takový pohřeb je v rozporu s islámem.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z obyvatel Abbottábádu ukazuje víko zřejmě od palivové nádrže amerického vrtulníku, který havaroval při zásahu proti bin Ládinovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám