Hlavní obsah

Pákistán hrozí Američanům silou, budou-li útočit na jeho území

– Islámábád • Aktualizováno

Pákistán pohrozil odvetou všem zemím, které by podnikly vojenskou akci na jeho území. Jde o reakci na zabití Usámy bin Ládina, kterého zlikvidovaly Spojené státy. S varováním přišel ve čtvrtek tajemník pákistánského ministerstva zahraničí Salmán Bašír.

Foto: Profimedia.cz

Zničená část bin Ládinova sídla po útoku americké speciální jednotky.

Článek

Kterákoliv země, jež by v budoucnu uskutečnila akci na území Pákistánu, by čelila důsledkům ze strany jeho armády. Prohlásil to tajemník pákistánského ministerstva zahraničí Salmán Bašír ve zřejmé narážce na akci amerického komanda, jež v pondělí zlikvidovalo šéfa teroristické organizace Al-Káida Usámu bin Ládina, aniž o tom byla pákistánská vláda uvědomena.

"Cítíme, že nehoda či špatný odhad by vyústily v hroznou katastrofu. Nemůže být pochyb, že Pákistán má adekvátní kapacitu zajistit svou vlastní obranu," řekl Bašír s decentní narážkou na jaderné kapacity země.

"Pákistánské bezpečnostní síly nejsou ani nekompetentní ani lhostejné ke své svaté povinnosti chránit Pákistán. Nemůže být pochyb, že jakékoliv opakování takové akce bude mít katastrofální důsledky."

Otázkou ale je, zda nejde spíše o slova k vlastnímu lidu. Islámábád pravidelně odsuzuje nálety amerických bezpilotních letadel na kmenová území, kde útočí na úkryty a tábory radikálů. Při nich se podařilo zabít i prvního vůdce pákistánského Tehríke Tálibánu Bajtulláha Mehsúda, vyžádaly si však i desítky civilních obětí, mezi nimiž byly ženy a děti. Mnozí Pákistánci jsou jimi pobouřeni.

Na vztazích mezi USA a Pákistánem se ale podle Bašíra fakticky nic nemění. "Uznáváme, že Spojené státy jsou důležitý přítel. V zásadě jdou vztahy Pákistánu a USA správným směrem," zdůraznil.

Na dotaz, jestli byla akce amerických sil ilegální, Bašír pouze prohlásil, že "to zůstává na posouzení historikům". Dodal také, že vyšetřování v plánu není.

Reklama

Výběr článků

Načítám