Hlavní obsah

Francie otočila, příměří v Libyi by mělo být i bez demise Kaddáfího

– New York/Benghází
Novinky,

Francie změnila přístup k řešení situace v Libyi, na kterou již půldruhého měsíce útočí letadla NATO. Kaddáfí se zatím nevzdává, humanitární situace se zhoršuje, a tak vyslanec země galského kohouta při OSN řekl, že by se mělo o příměří jednat bez předběžných podmínek. Mělo by být uzavřeno bez toho, aby Kaddáfí odstoupil, uvedla CNN.

Foto: archiv, Právo

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí už nemusí odstoupit, aby se podepsalo příměří.

Článek

Francouzský vyslanec při OSN Gerard Araud řekl v úterý novinářům, že nejsou žádné podmínky pro zahájení jednání o příměří a že Kaddáfí nemusí odstoupit, aby se mohlo o příměří jednat. „Nejsou tu žádné předběžné podmínky pro jednání,“ uvedl a dodal, že „všichni se díváme po politickém řešení“.

Libyjští rebelové přitom jakékoliv řešení podmiňovali odchodem Kaddáfího od moci, přičemž ji nesměli převzít ani jeho synové. Situace na frontě je ale v patu, ani jedna strana není blíže vítězství.

V úterý přitom turecký premiér Recep Tayyip Erdogan řekl, že by Kaddáfí měl odstoupit: „V historii Libye začalo nové období. V tomto bodě je potřeba, aby Muammar Kaddáfí, který drží vládu v Tripolisu, okamžitě předal moc a splnil svou lidskou i historickou odpovědnost.“

Kaddáfí zostřil boj v Misurátě

Kaddáfího síly v úterý zesílily ostřelování vzbouřenecké Misuráty na západě země, kde jsou střety vůbec nejsilnější. Akce se zostřily poté, co byl v sobotu zabit při náletu nejmladší Kaddáfího syn Sajf Arab se třemi dětmi.

Krátce po jeho vystoupení otřásla libyjským Benghází, které je centrem vzbouřenců, mohutná exploze, uvedla CNN. Výbuch na náměstí vzbouřenci okamžitě připsali aktivitám příznivců libyjského vůdce Muammar Kaddáfího, protože město není bombardováno letouny NATO.

Podle svědků byla zničena dvě auta, ale nejsou hlášeny žádné oběti. Z místa exploze byla také slyšet palba střelných zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám