Hlavní obsah

Číňané se sčítali, růst počtu obyvatel se zbrzdil

Peking

Výsledky sčítání lidu v Číně ukázaly, že lidé se stěhují z venkova do měst, kde žije už polovina z 1,34 miliardy Číňanů. Populace navíc stárne. Podíl Číňanů starších šedesáti let činí v populaci 13,3 procenta. Přitom ještě v roce 2000 to byla jen tři procenta, připomenula BBC.

Foto: Profimedia.cz

Už 49,7 procenta Číňanů žije ve městech.

Článek

Uveřejněné výsledky ze sčítání lidu v Číně provedeného loni, ale ukazují, že růst počtu obyvatel se zpomalil. Roční růst populace je pod jedním procentem. V Číně žije 1,339 miliardy lidí, což je o 73,9 miliónu více než při posledním sčítání před deseti lety.

Ještě v roce 1953 žilo v Číně 594 000 lidí.

Stárnutí může postupně brzdit rychle rostoucí čínskou ekonomiku. Chybět mohou lidé v produktivním věku zejména na venkově.

Podíl na tom má uplatňování politiky jedna rodina, jedno dítě z osmdesátých let, která ale neplatí všude. V některých venkovských oblastech mohou lidé míti více dětí. Prezident Chu Ťin-tchao ale už vyloučil, že by se politika plánování rodiny měla změnit.

Před deseti lety se děti do čtrnácti let podílely na populaci 23 procenty, nyní je to už jen 16,6 procenta.

Čínský statistický úřad uvedl, že Čína se bude muset vyrovnat s měnící se sociální strukturou a ekonomikou, kdy stále více lidí jezdí za prací do průmyslových zón.

Čína je stále zemí s největším počtem obyvatel, ale rychle se jí blíží Indie, kde podle posledního sčítání lidu žije 1,21 miliardy lidí.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám