Hlavní obsah

Pákistánská rozvědka je ve spojení s afghánskými vzbouřenci

Islámábád

Pákistánská tajná služba ISI udržuje vztahy s povstalci v Afghánistánu, především s agilní a nebezpečnou sítí Hakkání. Bez servítků to řekl během středeční návštěvy Islámábádu náčelník amerických spojených štábů admirál Michael Mullen. Kritizoval i liknavý postup Pákistánu proti radikálům na severozápadě země. Do Pákistánu přitom přijel snížit vzájemné napětí.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Náčelník generálního štábu americké armády admirál Mike Mullen

Článek

Podle Mullena jsou "nejobtížnější části" ve vztazích mezi USA a Pákistánem úmyslné otálení při postupu vůči baštám radikálů v Severním Vazíristánu, které patří síti Hakkání, a vztahy s touto sítí.

"Je skutečně dobře známo, že ISI má dlouhodobé vztahy se sítí Hakkání," zdůraznil Mullen v rozhovoru pro pákistánský tisk. "Hakkání podporuje, sponzoruje, cvičí bojovníky, kteří zabíjejí Američany a koaliční spojence. A já mám svatou povinnost udělat všechno, co můžu, abych zajistil, že se to dít nebude."

Podle Mullena je to jádro vzájemných problémů, i když ne jediná potíž ve vztazích mezi oběma zeměmi. Navzdory veškeré kritice je nicméně Mullen přesvědčen o životnosti vzájemných vztahů mezi USA a Pákistánem.

Pákistánská rozvědka ISI je dlouhou dobu podezřívána z udržování styků se skupinou Hakkání, jež se rozvíjely především v 80. letech minulého století. Tehdy byl Džaláluddín Hakkání obávaným velitelem oddílů bojujících v Afghánistánu proti sovětským jednotkám.

Pákistán kličkuje

Nejmenovaný činitel pákistánské rozvědky vyslovil podivení, o jakých vztazích Mullen hovořil. "Pokud má na mysli, že jim poskytujeme ochranu, pomoc, pak se mýlí." Dodal, že Pákistán v minulosti útočil na Hakkáního pozice a prováděl zátahy v jeho mešitách. "Teď ho ale nenapadáme, protože jsme plně zapojeni v boji proti jiné skupině - pákistánskému Tálibánu," vysvětlil činitel.

Hakkání má sice základny ve Vazíristánu, ale přestal s útoky na pákistánské cíle a je považován za prostředek k udržení vlivu Pákistánu na jakékoliv budoucí politické vedení v afghánském Kábulu, napsala Reuters.

Naopak Tálibán byl vyhlášen nepřítelem pákistánského státu, jenž proti němu provádí ofenzivu od roku 2007.

Skupina Hakkání ale pomáhá získávat prostředky pro afghánské bojovníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám