Hlavní obsah

Konflikt v Libyi má deset tisíc obětí, tvrdí opozice

– New York/Tripolis • Aktualizováno

Konflikt v Libyi si vyžádal asi deset tisíc mrtvých a 55 000 raněných. Uvedl to v úterý ministr zahraničí Itálie Franco Frattini po setkání s předsedou libyjské vzbouřenecké rady Mustafou Džalílem.

Foto: Max Rossi, Reuters

Italský ministr zahraničí Franco Frattini

Článek

"Předseda Džalíl s námi mluvil o 10 000 mrtvých v Libyi, obětech krvavého režimu, a asi 50 000 až 55 000 raněných," sdělil podle agentury AFP Frattini při setkání s novináři.

Přechodnou národní radu (NTC) jako jediného zástupce libyjského lidu dosud uznaly Francie, Katar a Itálie. Předseda NTC Džalíl oznámil, že tyto země budou v budoucích jednáních s tímto politickým orgánem vzbouřenců ve výhodě. Vzbouřenci chtějí prodávat více ropy a legalizovat by to měla další schůzka kontaktní skupiny pro Libyi.

Světový program OSN pro výživu v úterý informoval, že byl otevřen humanitární koridor v západní Libyi. Potraviny jsou určeny obyvatelům postižených oblastí včetně metropole Tripolisu. Kamióny s nákladem potravin pro asi 50 000 lidí v pondělí překročily hranice mezi Libyí a Tuniskem.

NATO bombardovalo velitelství Kaddáfího jednotek 

V noci na úterý bylo podniknuto několik útoků na vojenské cíle v Libyi, uvedla agentura Bloomberg. Bylo mezi nimi i velitelství elitní 32. brigády jižně od Tripolisu. Tato brigáda je zvaná též Chámisova, protože jí velí stejnojmenný nejmladší Kaddáfího syn. Její velitelství bylo podle prohlášení Aliance napadeno, protože "vedlo a koordinovalo vojenské akce proti civilistům".

Do Misuráty mohou humanitární pracovníci

Libye umožní humanitárním pracovníkům vstup do obklíčené Misuráty, jejíž centrum stále drží vzbouřenci. Uvedla to OSN. Slib Tripolisu ale nezahrnuje ukončení ostřelování centra města. Vstup také umožní jen do čtvrtí, které kontrolují a neslibují zajištění bezpečnosti.

Kritická je ale právě situace v centru města, kde tlaku armády dál vzdorují rebelové.

„Ve městě panuje velmi těžká situace," řekl velitel operace NATO v Libyi generál poručík Charles Bouchard. Podle něj libyjská armáda používá podlé taktiky: „Kaddáfího bojovníci se svlékají z uniforem, schovávají se na střechách mešit, nemocnic a škol, u kterých je rozmístěna i jejich těžká technika. Chrání se živými štíty z žen a dětí.“

Odpovídal tím i na výtky rebelů, proč NATO více neútočí na techniku Kaddáfího sil v Misurátě: „Když se mě lidi ptají, proč něco neděláme, odpovídám, že nemůžeme jít pod jejich úroveň. Nebudu vést boj tak, jak to dělají oni. Mojí prací je pomoci lidem.“

V Misurátě je stále uvězněno asi 5 000 zahraničních pracovníků. Británie slíbila zaplatit jejich evakuaci. Zatím se z města podařilo odvést tisíc lidí, jak cizích dělníků, tak zraněných. [celá zpráva]

Jeremy Haslam, který vedl evakuační misi, uvedl: „Chtěli bychom vzít více lidí, ale nebylo to možné. I když vzájemná palba při naloďování ustala, měli jsme velmi omezený čas naložit migranty a Libyjce na loď a odplout.“

EU je připravena vyslat misi

Evropská unie v úterý potvrdila, že připravena zahájit humanitární misi na území Libye, pokud o ní rozhodně OSN. Uvedl to mluvčí vysoké představitelky EU pro zahraniční politiku Catherine Ashtonové. Michel Mann ale uvedl, že zatím není jasné, kolik vojáků by taková mise vyžadovala, to záleží na OSN. Podle něj ale rozhodně méně než tisíc.

Rada Evropy už případné vyslání mise EUFOR Libye schválila.

Reklama

Výběr článků

Načítám