Hlavní obsah

Okolí fukušimské elektrárny může být dvacet let neobyvatelné

Novinky,
Tokio

Poradce japonské vlády Keniči Macumoto ve středu varoval, že okolí fukušimské jaderné elektrárny může být deset a až dvacet let neobyvatelné. Jednalo se o osobní odhad jaderného experta. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že po stejnou dobu se musí monitorovat zdravotní stav tamních obyvatel. V mnoha druzích zeleniny a v rybách hladina radioaktivity vysoce překračuje normu.

Foto: Reuters

Zničená fukušimská jaderná elektrárna

Článek

Pětašedesátiletý expert po rozšíření evakuační zóny z dvaceti na třicet kilometrů [celá zpráva] a hermetickém uzavření dvacetikilometrové vzkázal evakuovaným přes tiskovou agenturu Kjódó: „Možná tam nebudete moci žít. Mohlo by to trvat deset až dvacet let.“

Původně Macumoto uvedl, že šlo o poznámky ze setkání s premiérem Naotem Kanem. Pak ale upřesnil, že se jednalo o jeho soukromé názory podložené znalostmi, a ne o stanovisko vlády japonského císařství.

Zdraví lidí se bude dlouhodobě sledovat

Světová zdravotnická organizace uvedla, že zdraví obyvatel z okolí elektrárny by mělo být monitorováno po dobu dvaceti let. Její šéfka pro životní prostředí Maria Neria ale uklidnila obyvatele, že mimo třicetikilometrovou zónu riziko nehrozí: „Není potřeba dělat žádná zdravotní opatření.“

Foto: /Kim Kyung-Hoon , Reuters

Policisté v ochranných oděvech pátrají po obětech v v Minamisomě vzdálené ai 18 km od jaderné elektrárny

„Situace se vyvíjí, naneštěstí není pod kontrolou a my musíme přijímat a rušit opatření každou hodinu,“ upřesnila. Zmínila, že WHO je velmi opatrná a obezřetná. Podle ní se zdraví obyvatel bude muset monitorovat deset až dvacet let. Úřady už u 940 dětí provedly testy štítné žlázy, ale byly v pořádku.

Radioaktivita v rybách i zelenině

Vysoká je ale stále radioaktivita v zemědělských produktech a v rybách. U mladých ryb druhu smaček severní (Amodytes dubious), která se běžně přidává sušená do salátů a polévek miso, byly zjištěny vysoké hodnoty radioaktivity. Množství radioaktivního cesia překračovalo limit 25krát, naměřeno bylo 12 500 becquerelů v kilogramu, u jódu byla hranice překročena šestkrát, když bylo naměřeno 12 000 becquerelů v kilogramu těchto rybek. Ve dvou prefekturách Fukušima a Ibaraki se tyto ryby neprodávají.

Ryby byly uloveny ve středu u města Iwaki jižně od elektrárny Fukušima 1.

Hladina radioaktivity byla v pondělí také překročena u jedenácti druhů zeleniny z okolí fukušimské elektrárny. U petržele z města Soma bylo naměřeno 1 960 becquerelů na kilogram, což je čtyřikrát více, než povoluje norma.

Fukušimská elektrárna byla poškozena 11. března, kdy zemětřesení zvedlo mohutnou vlnu tsunami. Živly si podle čtvrtečních údajů vyžádaly 13 439 mrtvých. Dalších 14 867 osob je nezvěstných. Identifikováno bylo 11 255 těl.

Očekává se, že počet obětí v následujících dnech prudce vzroste, protože se začal prohledávat desetikilometrový okruh okolo elektrárny, kde se dosud kvůli nebezpečí vysoké radioaktivity těla obětí nechávala ležet pod troskami. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám