Hlavní obsah

Kaddáfího armáda zastavila postup rebelů na Syrtu

– Tripolis/Benghází • Aktualizováno
Novinky, Alex Švamberk

Libyjské město Syrta, kde se narodil Muammar Kaddáfí, se v noci na pondělí stalo terčem náletů koaličních letadel. Útok si vyžádal životy tří civilistů, uvedly libyjské úřady. Rebelové podle al-Džazíry ráno oznámili, že mají Syrtu ve svých rukou, pak ale AFP uvedla, že je zastavila Kaddáfího armáda 140 kilometrů východně od města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Škody po bombardování Syrty, rebelové slaví postup a rozdávají jídloVideo: Reuters

 
Článek

Libyjští vzbouřenci, kteří od soboty postoupili o dvě stě kilometrů na západ a směřují k Syrtě, uvedli pro al-Džazíru, že město už mají ve svých rukou. Uvedl to i rozhlas v povstaleckém městě Benghází.

Dopoledne ale francouzská agentura AFP uvedla, že postup povstalců zastavila libyjská armáda asi 140 kilometrů východně od Syrty. Jejich spanilá jízda, která začala v sobotu dobytím Adžedábíje, byla zastavena. Dobyli jen město Navfalíja.

V noci na pondělí jeden ze vzbouřenců Mardžál Aguri uvedl pro agenturu Reuters: „Dnes chceme dojít do Syrty.“ U Bin Džavádu, kam se zatím rebelové dostali, uvedl: „Ale nevím, jestli se to stane.“

Foto: Youssef Boudlal , Reuters

Libyjci se radují z návratu povstalců do Rás Lanúfu.

Foto: Youssef Boudlal , Reuters

Libyjští povstalci u Rás Lanúfu

Zahraniční zpravodajové v Syrtě informovali, že po přeletu letadel bylo slyšet několik silných explozí. Nálety zažil i Tripolis.

Zpravodajové, které vzali do Syrty představitelé Kaddáfího režimu, uváděli, že město, ležící na polovině cesty mezi Benghází a Tripolisem, je plné vojáků, i když ti se podle některých zpráv stáhli. Mluvčí libyjské vlády Músá Ibrahím nálety odsoudil s tím, že ve městě není žádný vojenský cíl.

Síly mezinárodní koalice bombardovaly časně ráno jiholibyjské město Sabhá. Uvedla to libyjská státní agentura JANA, podle jejíchž zdrojů jsou na místě oběti. Při náletech bylo zničeno několik domů.

NATO přebírá velení a hájí postup

Postup vzbouřenců přišel týden po zahájení útoku na Libyi. [celá zpráva]

Foto: Youssef Boudlal , Reuters

Libyjští povstalci se modlí v Rás Lanúfu.

Libyjská vláda tvrdí, že koalice se nezaměřuje na ochranu civilistů, ale pouze likviduje libyjskou armádu, aby mohli vzbouřenci postupovat. To odmítl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, podle něhož je cílem „chránit civilisty a oblasti obývané civilisty před hrozbou útoku Kaddáfího režimu“.

Na dotaz, zda bude chránit civilisty i před rebely, odpověděl: "Naší misí je chránit civilisty proti útokům... proti všem útokům."

„NATO jen uvádí v platnost všechny aspekty rezoluce Rady bezpečnosti OSN, nic víc a nic méně,“ řekl. NATO v neděli převzalo velení koaliční operace i přes spory Francie a Turecka. [celá zpráva]

Kaddáfí se neukazuje

Kaddáfí se od půlky minulého týdně neukázal na obrazovce, státní televize ale uvedla, že je stále ve svém uzavřeném areálu v Tripolisu. Vysílala záběry, na kterém jsou v areálu vidět Kaddáfího přívrženci a automobil, ve kterém podle komentáře vůdce seděl.

Kolem bílého auta, ve kterém podle televize byl Kaddáfí, bylo vidět stovky lidí, kteří mávali libyjskými státními vlajkami a provolávali hesla opěvující svého vůdce. Krátký televizní záznam také ukázal, jak osobní strážci bránili přívržencům přiblížit se k autu.

Anketa

Měli by se spojenci nálety snažit zlikvidovat i Muammara Kaddáfího?
Ano
58,3 %
Ne
41,7 %
Celkem hlasovalo 9233 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám