Hlavní obsah

USA v Libyi přišly o bojový letoun F-15

• Aktualizováno
Novinky, rei

V Libyi spadl americký bojový letoun F-15E Eagle, informoval v úterý korespondent britského listu The Daily Telegraph. Dvoučlenná posádka přežila. Na místě dopadu se našla i jedna neporušená naváděcí střela z havarovaného stroje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trosky americké stíhačky v LibyiVideo: Reuters

 
Článek

"Okolo jedné hodiny ráno jsme slyšeli nad hlavou letadla. Zaslechli jsme výbuch a krouživý let stroje. Mysleli jsme si, že dopadla raketa, ale když jsme sem dorazili, zjistili jsme, že je to letadlo," popsal později agentuře Reuters jeden svědek.

Reportér Rob Crilly prostřednictvím sítě Twitter uvedl, že letadlo leží v poli nedaleko Benghází. Vedle něj se nacházela i jedna naváděcí střela. Na havárii ho upozornili tamní lidé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Americké F-15 startují na Libyi. Jedna z nich se nevrátilaVideo: Reuters

Podle něj se stroj pravděpodobně zřítil kvůli technické závadě. Pilot nehodu přežil a je v bezpečí, údajně se o něj postarali povstalci, uvedl Crilly.

Nehodu potvrdila americká armáda s tím, že v letounu byli dva lidé, kteří se katapultovali.

Pozorovatelé upozorňují, že Američané se nyní budou pokoušet získat trosky stroje, aby  technologie nepadly z jejich pohledu do nesprávných rukou.

Spojenecká letadla útočila nad Libyí třetí noc v řadě. Podnikla na osm desítek bojových misí. Mimo jiné zasáhla i dvě základny u Benghází. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám