Hlavní obsah

Další dvě mrtvé děti při náletu NATO v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Při vzdušném útoku sil Severoatlantické aliance ve východním Afghánistánu zemřely dvě děti. Agentura Reuters s odkazem na místní představitele uvedla, že chlapci pracovali na poli. Tento měsíc je to již podruhé, co při náletu NATO umíraly děti, navíc ve stejné provincii. Při jiném nedávném útoku jich zemřelo devět.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Útok se udál v pondělí večer v provincii Kunár. Oběťmi se podle tamních představitelů stali dva chlapci ve věku 10 a 15 let. Údajně pracovali u zavlažovacího kanálu na poli.

Podle prohlášení NATO byl ale zastřelen jeden povstalec a druhý zraněn, když se snažili u cesty nastražit bombu. Velení mise ISAF prošetřuje nařčení, která se objevila v médiích, doplnil mluvčí koaličních sil.

Je to již druhý podobný útok v tomto měsíci. Počátkem března zastřelili vojáci ve dvou vrtulnících NATO devět chlapců, kteří venku sbírali dříví na oheň. Také tento útok se udál v Kunáru. [celá zpráva]

Afghánský prezident Hamíd Karzáí v té souvislosti o víkendu oficiálně požádal NATO, aby jeho vlast opustilo. [celá zpráva]

Počet obětí mezi civilisty za loňský rok narostl o 15 procent na 2777, uvedla minulý týden OSN. Za tři čtvrtiny obětí podle zprávy mohou povstalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám