Hlavní obsah

Regály v japonských obchodech jsou prázdné, chybí jídlo, elektřina, ale i rakve

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Po pátečním zemětřesení zažívá Japonsko nejhorší okamžiky od dob po skončení války. V řadě obchodů chybí potraviny, u benzínových pump jsou dlouhé fronty, docházejí i plynové bomby a vařiče, neboť v zemi jsou značné výpadky elektrického proudu a všichni hledají alternativu. V oblasti Tokia nejezdí většina vlaků.

Článek

Zemětřesení si zatím oficiálně vyžádalo 2800 obětí. Podle agentury DPA jich je ale až pět tisíc, jiné zdroje odhadují 10 000. Desítky tisíc lidí se stále pohřešují. Čísla jistě porostou, protože mnohé vesnice jsou stále odříznuty od jakékoliv komunikace a pomoci.

V nouzových přístřešcích strávilo další noc přes dvě stě tisíc lidí. V prefektuře Iwate ve městě Rikuzentakata zničila tsunami 5000 domů a v Jamadě 7200. Bez elektřiny je 2,5 miliónu domácností, bez vody půl miliónu, uvedla stanice ABC. Chybějí ale i potraviny a některé léky.

Milióny Japonců tráví už třetí noc bez dostatku vody, jídla a v teplotách lehce nad nulou. "Lidé mají jen minimum vody a jídla. Zásoby prostě ještě nepřišly," řekl guvernér prefektury Iwate Hajime Sato. Reagoval tím na oznámení vlády, že postiženým oblastem posílá vodu, potraviny, benzín a přikrývky.

Mluvčí japonské vlády Jukio Edano přiznal, že dodávky potravin do oblastí postižených zemětřesením jsou nedostatečné. Doplnil, že je to kvůli zničené infrastruktuře. V obchodech docházejí i základní potraviny, jako jsou instantní nudle nebo rýže. Někde se podaří sehnat mléko, jinde mají jen sušené ovoce nebo nakládanou zeleninu. Lidé se ve strachu zásobili. Úřady v postižených oblastech podle AP uvedly, že zatím obdržely pouze deset procent potravin a dalších věcí, které nyní akutně potřebují.

Foto: Profimedia.cz

-

Starší Japonka pro televizi NHK uvedla, že skoupila všechny potraviny, které se jí podařilo sehnat.

"Lidé potřebují především potraviny, ale těch moc není. Obchody jsou téměř prázdné. Kdy dorazí nové zboží, nikdo neví," podotkl podle DPA devatenáctiletý mladík.

"Požádali jsme pohřební ústavy v celé zemi o zaslání pytlů a rakví. Ale stále jich nemáme dost. Nečekali jsme, že se taková věc stane," prohlásil podle ČTK zástupce úřadů v Mihagi.

Chybí energie

Tragická je situace v energetice. Premiér Naoto Kan, který v neděli prohlásil, že země čelí největší krizi od konce druhé světové války, varoval před mohutnými výpadky, protože byly odstaveny nejen poškozené velké jaderné elektrárny, ale také několik vodních elektráren a elektráren spalujících fosilní paliva, píše Wall Street Journal.

Energetická společnost Tepco, které patří mimo jiné fukušimská jaderná elektrárna, kde explodovaly už dva bloky kvůli přehřátí, neboť živly zničily chladicí systém, varovala, že bude chybět 25 procent dodávek proudu. [celá zpráva]

Elektrárna se pokouší chladit reaktory mořskou vodou, daří se jí to střídavě. Mořská voda k ochlazení reaktorů používána zřejmě poprvé v historii.

Kolem elektrárny Fukušima 1 je bezpečnostní zóna 20 kilometrů, kolem elektrárny Fukušima 2, kde se chlazení daří lépe, deset kilometrů.

Na mnoha benzinových stanicích v prefektuře Ibaraki visí cedule s nápisem "Vyprodáno". U několika málo benzínek, které ještě nezavřely, vznikají dlouhé fronty. "Lidé tam chodí s desítkami kanystrů, aby si pořídili benzín a topný olej do zásoby," sdělil reportér DPA.

„Byl bych rád, kdyby lidé šetřili energií, jak to jen bude možné, a pokud to není nutné, ani nechodili ven,“ řekl mluvčí vlády Jukio Edano. Energetická společnost Tepco pro ulehčení strastí obyvatelstva odložila střídavé tříhodinové vypínání proudu v osmi prefekturách a řadě měst, včetně částí Tokia. Odstávka byla plánována na pondělí.

Jak pomoci Japoncům
Česká pobočka Armády spásy informovala Novinky, že kvůli katastrofě v Japonsku otevřela sbírku na pomoc obětem. Výtěžek předá pobočce Armády spásy v Japonsku. Přispět lze zasláním SMS zprávy ve tvaru DMS ARMADASPASY na číslo 87 777 nebo převodem peněz na účet sbírky 475 335 533/0300, variabilní symbol 222.
Sbírku zahájil také Český červený kříž. Jeho složky již od pátku operují přímo v terénu, informoval Novinky. Dary mohou zájemci směřovat na účet 222826/5500, variabilní symbol 999.
V Japonsku také působí Lékaři bez hranic : Číslo sbírkového účtu veřejné sbírky pro krizové zásahy je  2101050700 / 2700, variabilní symbol: 99

Japonské železnice oznámily, že v oblasti Tokia zrušily řadu spojů. Důvodem je snaha ušetřit elektrickou energii. V provozu je jich jen 20 procent. Delší jsou i intervaly v metru. Mnozí Japonci proto zkoušejí chytnout taxi, ale i to je nadlidský úkol.

Foto: Profimedia.cz

-

Jednačtyřicetiletý Hirošijo Jokomiči ani nešel do práce. Žije 30 kilometrů od centra. Ráno sice vstal ve tři čtvrtě na šest, aby chytil vlak, ale pak se vrátil domů. Volal mu šéf, aby nechodil. „I když bych se dnes dostal do kanceláře, bojím se, že bych se nemohl vrátit zpět, když vlaky nejezdí jako normálně,“ řekl Jokomiči Wall Street Journal.

Jednadvacetiletý Daiki Jamašita pro deník uvedl, že cesta ze stanice Šinagawa, která mu normálně zabere 40 minut, trvala dvě a půl hodiny. Využil linkové taxi.

Pomoc z celého světa

Premiér už v neděli nařídil, aby se do pomoci zapojilo 100 000 příslušníků obranných sil, což je dvakrát více než na začátku víkendu. I armáda však má problém se do nejvíce postižených míst dostat.

Humanitární pomoc Japonsku nabídlo již 69 států a organizací. Mezi nimi jsou podle agentury Reuters například USA, Británie, Jižní Korea, Tchaj-wan a Čína. I chudé Mongolsko poslalo vlněné deky stejně jako Indie. Thajsko poslalo rýži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám