Hlavní obsah

Japonsko po silném zemětřesení zasáhla vlna tsunami

Tokio
Aktualizováno

Mimořádně mohutné zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy škály zasáhlo v pátek severovýchod Japonska. Pobřeží prefektury Mijagi na východě ostrova Honšú zasáhla vlna tsunami. Podle DPA si tsunami vyžádala pět obětí, ty potvrdila i vláda, CNN uvádí osm mrtvých. Celkový počet obětí není zatím jasný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Japonsko udeřilo silné zemětřesení, pobřeží zasáhla vlna tsunamiVideo: Reuters

 
Článek

Země se otřásla ve 14:45 místního času (6:45 SEČ). Otřesy trvaly dvě minuty. Po těch největších následovalo několik dalších.  Podle Los Angeles jde o páté největší zemětřesení v novodobé historii, tedy od roku 1900. Jde o nejsilnější zemětřesení, které Japonsko zasáhlo za posledních 140 let.

Čtyři metry vysoká vlna hnala ve městě Onahama lodě po pobřeží, cestou smetla z povrchu desítky aut. Pronikla několik kilometrů do vnitrozemí. Unášela vraky aut a další trosky, z nichž některé hořely.

Silně zasaženo bylo i město Sendaj, kde je pod vodou letiště a spadl hotel. Panují obavy, že jsou oběti v jeho troskách.

Foto: Reuters

Tsunami se valí do vnitrozemí u Sendaj

V Tokiu jsou dva mrtví - 67letý muž rozdrcený zdí a starší žena, kterou zabila zřícená střecha. Dvacet zraněných a možná další dva mrtvé si vyžádal pád střechy školy, kde zrovna 600 studentů přebíralo diplomy. Japonská televize NHK uvedla, že šest lidí zahynulo při pádu budovy v Minami Somě v prefektuře Fukušima. Agentura Kyodo uvádí, že po sesuvu půdy ve stejné prefektuře je osm nezvěstných.

Oběti hlásí i prefektura Mijagi. Jeden člověk zahynul v autě, které smetla vlna, uvedla CNN, další dva při pádu trosek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Otřesy přerušily zasedání parlamentu, kde byl i premiérVideo: Reuters

Rozsáhlé škody

Velikost škod zatím není ani odhadnuta. Představu nemají ani pojišťovny. Vlna tsunami poškodila dvě ranveje na tokijském letišti Haneda. Nepřijímá ani letiště Narita. Zastaven je provoz na železnici, kde se zjišťují škody, i na dálnicích. V oblasti Tokia jsou přerušeny dodávky elektrické energie pro 4 milióny odběratelů.

Hoří i rafinérie v Ičihaře v prefektuře Čiba .

Zemětřesení, jehož síla byl původně odhadnuta na 7,9 stupně, bylo silně patrné i v Tokiu, kde se otřásaly budovy. Lidé z nich utíkali ven. Na několika místech metropole začalo hořet, uvedla japonská televize NHK. I v metropoli jsou zranění.

Tsunami ohrožuje celý region

Varování před tsunami bylo vydáno i pro Rusko, Filipíny, Severní Mariany, Tchaj-wan, ostrov Guam, Marshallovy ostrovy, Indonésii, Papuu-Novou Guineu, Nauru, Mikronésii a Havajské ostrovy. Vlna je vyšší než mnohé z tichomořských ostrovů.

Podle amerického geologického úřadu mělo zemětřesení ohnisko ve vzdálenosti 400 kilometrů od Tokia pod oceánem v hloubce 32 kilometry. Nejbližším městem je 150 kilometrů vzdálené Sendaj na východním pobřeží ostrova Honšú.

Zemětřesení
Richterova škálaúčinky
Mikro (méně než 2,0)Mikrozemětřesení, nepocititelné.
Velmi malé (2,0 až 2,9)Většinou nepocititelné, ale zaznamenatelné.
Malé (3,0 až 3,9)Často pocititelné, nezpůsobující škody.
Slabé (4,0 až 4,9)Citelné třesení věcí uvnitř domů, drnčivé zvuky. Významné škody nepravděpodobné.
Střední (5,0 až 5,9)Může způsobit velké škody špatně postaveným budovám v malé oblasti. Pouze drobné poničení dobře postaveným budovám.
Silné (6,0 až 6,9)Může ničit až do vzdálenosti 100 km.
Velké (7,0 až 7,9)Může způsobit vážné škody na velkých oblastech.
Velmi velké (8,0 nebo větší)Může způsobit vážné škody i ve vzdálenosti stovek kilometrů.
Největší zemětřesení
1960 Chile; 9,5 stupně Richterovy stupnice
1964 Aljaška; 9,2 stupně Richterovy stupnice
1957 Aljaška; 9,1 stupně Richterovy stupnice
1952 Rusko; 9 stupňů Richterovy stupnice
2004 Indonésie; 9 stupňů Richterovy stupnice
2011 Japonsko 8,9 stupně Richterovy škály
Zdroj BBC / Los Angeles Times

Zemětřesení takové síly v malé hloubce vyvolává velké škody, uvedl Shenza Chen z amerického geologického úřadu. Vlna tsunami vzdutá tak mohutným zemětřesením v malé hloubce může napáchat velké škody i ve velkých vzdálenostech, dodal.

Jak vzniká tsunami:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

O zemětřesení a tsunami

Reklama

Výběr článků

Načítám