Hlavní obsah

Čas vypršel, teď udeříme plnou silou, vzkázal vzbouřencům mladý Kaddáfí

– Tripolis • Aktualizováno
Novinky,

Síly věrné libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu ve čtvrtek vytlačily za použití tanků vzbouřence z ropného přístavu Rás Lanúf, uvedla BBC. Rebelové přiznali, že se museli stáhnout. Večer pak plukovníkův syn Sajf Kaddáfí pohrozil vojenskou operací v plném rozsahu.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Libyjský vzbouřenec sleduje zásah do vozidla mezi městy Rás Lanúf a Bin Džavád.

Článek

Sajf Kaddáfí, řekl, že už vypršel čas na jednání a v rozhovoru pro agenturu Reuters otevřeně vzbouřencům pohrozil: „Nastal čas pro vojenskou operaci proti rebelům v plném rozsahu.“

Foto: Profimedia.cz

Sajf Islám Kaddáfí

"Přišel čas osvobození. Přišel čas akce. Vyrážíme," prohlásil Sajf v anglicky vedeném rozhovoru. Na otázku, zda se vláda chystá rozšířit vojenskou kampaň, řekl: "Čas vypršel. ... Dali jsme jim dva týdny." Teď prý přišel čas pro rozsáhlý vojenský útok proti povstalcům.

"Nikdy se nevzdáme. Nikdy nebudeme kapitulovat. Tohle je naše země. ... Libyjský lid, my, nikdy nepřivítáme NATO, nikdy zde nepřivítáme Američany. Libye není hračka," prohlásil dále syn libyjského vůdce, který také řekl, že Libye je odhodlána zavést demokracii a svobodu.

"Zní to jako by Sajf Kaddáfí vyhlásil válku vlastnímu lidu," reagoval na silné prohlášení britský ministr William Hague.

Mezinárodní výbor Červeného kříže už středeční střety označil kvůli jejich rozsahu za občanskou válku.

Útěk z Rás Lanúf 

Libyjští vzbouřenci ve čtvrtek opustili ropný přístav Rás Lanúf. Nedokázali dál čelit trvalým útokům jednotek libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, který kromě letectva nasadil i rakety a dělostřelectvo. Libyjská televize uvedla: "Rás Lanúf byl osvobozen od ozbrojených gangů napojených na al-Káidu."

„Byli jsem poraženi. Začali ostřelovat a my jsme utekli. To znamená, že ovládli Rás Lanúf,“ řekl jeden ze vzbouřenců, podle kterého Kaddáfí nasadil do bojů tanky.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Libyjští vzbouřenci u Rás Lanúfu

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Libyjský vzbouřenec utíká před ostřelováním vládními vojsky.

Utíkali i lékaři z nemocnice a pacienti. Okolí nemocnice bylo ostřelováno.

Kaddáfího síly se po úspěšných operacích dostaly nejdále na východ od počátku konfliktu a zatlačují rebely.

Podle libyjské státní televize vládní síly získaly i kontrolu nad přístavem a letištěm ve městě Sidra.

Kaddáfí ovládá většinu Zavíje

Podle posledních zpráv i Zavíju – celou nebo z větší části – kontrolují vládní vojska. Armáda v této nejzápadnější výspě povstalců obléhá jejich pozice, a brání tak dodávkám potravin a léků pro opoziční síly. Vládní síly po šestidenním obléhání vzaly ve středu večer západní novináře na stadión na předměstí města, který byl zaplněný Kaddáfího vojáky. Návštěvu hlavního náměstí, dosavadní bašty povstalců, však neumožnily.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Libyjští vzbouřenci pod palbou nu silnice mezi městy Rás Lanúf a Bin Džavád

Hrozí rozpad Libye

Kaddáfí vsadil na faktor času. Ten mu může pomoci, což si myslí i vysoký ředitel americké Národní zpravodajské služby James Clapper, který ve čtvrtek uvedl: „Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí má větší šanci získat zpět moc, čím déle se konflikt potáhne, ale přesto zůstává možnost, že východní část země může vzdorovat jako mini stát. Mohlo by to skončit, že Kaddáfí by měl Tripolis a jeho okolí a Benghází a jeho okolí by bylo součástí jiného ministátu.“

NATO odpovědělo posílením námořních uskupení v centrální oblasti Středozemního moře proti vzbouřencům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám