Hlavní obsah

Další nálety na libyjský Rás Lanúf, Kaddáfí popírá nabídku k odchodu

Tripolis/Benghází/Londýn
Aktualizováno

V úterý pokračovaly libyjské vládní síly v útocích na ropný přístav Rás Lanúf. Podnikly na něj nálety. Státní televize v noci popřela, že by Kaddáfí nabídl jednání vzbouřencům o podmínkách svého odchodu, jak uvedla al-Džazíra a další arabské listy. Návrh ale vzbouřenci stejně odmítli.

Článek

Terčem náletů je město už druhý den. Libyjská letadla provedla nejméně čtyři letecké útoky. Bomby spadly těsně vedle pozic rebelů, ale zatím nejsou žádné informace o obětech nebo zraněných. Podle korespondenta Reuters byl při jednom z útoků v Rás Lanúfu zasažen dvoupatrový dům v obytné čtvrti a poškozeno jeho přízemí.

Síly věrné libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu tak podle agentury AP pokračují v protiofenzivě proti povstalcům, kterým se snaží zabránit v postupu k hlavnímu městu.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Vzbouřenci pálí na letadlo, které bombardovalo Rás Lanúf

Město Závíja na západě nedaleko metropole Tripolisu podle televize Al-Džazíra bombarduje dělostřelectvo Kaddáfího věrných. Tanky střílely na domy a podle některých zpráv se Kaddáfího síly města zmocnily.

Kaddáfího možný odchod

Libyjská státní televize popřela, že by plukovník Muaamar Kaddáfí vyzval rebely k jednání a nabídl jim, že odejde. Uvedl to server Focus. O jeho vzkazu rebelům, že je ochoten vzdát se moci, když bude moci odejít ze země, nepřijde o majetek a bude mu zaručena beztrestnost, přitom informovala al-Džazíra a arabské listy i vzbouřenci.

Podle BBC plukovník Muammar Kaddáfí poslal vzbouřencům vzkaz, že je ochoten odstoupit. Podmínkou je, že mu bude umožněno i s rodinou odejít ze země a jejich majetek nebude dotčen. Chtěl také imunitu. [celá zpráva]

Vzbouřenci v Benghází z Přechodné národní rady uvedli, že nabídku odmítli, napsala BBC. Mluvčí rady Issám Gheriani řekl podle serveru Huffington: “Žádný takový návrh nebyl předložen radě na projednání. Otázka peněz je vážnou překážkou."

Rada dodala, že není prostor pro dialog s Kaddáfího vládou a jednat lze až poté, co odstoupí, uvedla agentura Reuters. "Ujasnili jsme si, že základem pro jednání je to, že Kaddáfí odstoupí. Tady není žádný prostor pro kompromis," řekl expremiér Ahmad Džabríl.

Vzhledem k tomu, jak všichni o vzkazu jednali, je ale pravděpodobné, že nějaká nabídka učiněna byla, i když možná jen v podobě, že bude ochoten svolat Libyjský lidový kongres, který by jednal o jeho možném odchodu a zárukách pro něj.

Hrozba občanské války proto vzrostla.

Hrozí občanská válka

Před občanskou válkou varuje i Kaddáfího syn Saadí. V rozhovoru pro televizi Al-Arabíja řekl, že libyjský vůdce do bojů proti povstaleckým oddílům neposlal dosud všechny armádní síly. Prohlásil, že libyjská armáda zasáhla pouze na ochranu "citlivých míst" a pokud by jeho otec vyslal do boje celou armádu, nastala by velká válka. "Vůdce dal armádě zvláštní instrukce, aby nezasahovala, aby šetřila síly pro ochranu citlivých míst a byla připravena na odražení zahraniční intervence."

Armáda podle něj jen čeká na Kaddáfího rozkazy: "Zatím se nehnula. Kdyby to udělala, mohla by vypuknout občanská válka.“

Varoval podle ČTK i před pádem Muammara Kaddáfího, který by mohl vést k rozkolu země. "Situace je velmi nebezpečná," řekl Saadí. Podle něho vůdce musí sehrát v Libyi obrovskou roli při uklidňování situace. "Kdyby se něco stalo vůdci, kdo by převzal kontrolu? Začala by občanská válka."

Foto: Právo

Napětí mezi Kaddáfího syny

Saadí také obvinil svého bratra Sajfa Isláma, že má podíl na vypuknutí nepokojů, protože usiloval o ekonomické reformy, ale nedokázal se vypořádat s problémy řadových Libyjců.

Nakolik jsou ale Saadího tvrzení pravdivá, ověřit nelze. Kaddáfí rozhodně v některých oblastech nasadil mohutné síly, na Zavíju vyslal tanky, a také bombardoval Rás Lanúf. Možná jde jen o výhrůžky.

Pomalá příprava bezletových zón

Kvůli nasazení letectva a těžké techniky ale začalo NATO v pondělí s nepřetržitými monitorovacími lety. [celá zpráva] France a Británie spolu s USA také připravují zavedení bezletových zón. Pro jejich zřízení jsou podle BBC i arabské země v oblasti Perského zálivu a volají po urychleném setkání Ligy arabských států. Už odsoudily násilí na civilistech.

OSN ale zatím jednotný názor nemá. Britský ministr zahraničí William Hague přitom řekl, že klíčová je podpora arabských a afrických zemí. Uvedl také, že pro zavedení bezletových zón je nutná podpora OSN vyjádřená v rezoluci. Rezoluci by měla schválit Rada bezpečnosti OSN v případě dalšího porušování lidských práv.

Americký prezident Barack Obama už vyzval NATO, aby si připravilo celou řadu reakcí na situaci v zemi včetně vojenských. Zatím se zvažují jen bezletové zóny, humanitární pomoc pod ochranou armády a posílení zbrojního embarga, uvedla CNN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám