Hlavní obsah

V Pákistánu zastřelili křesťanského ministra, byl proti zákonu o rouhání

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Neznámí útočníci v pákistánském hlavním městě Islámábádu ve středu zabili ministra pro náboženské menšiny. Křesťan Šáhbáz Bhattí se stavěl za změnu zákona o rouhání, za které může soud vyměřit trest smrti.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

Ministr Šáhbáz Bhattí

Článek

Ministr byl na cestě do práce, když se jeho vůz ocitl pod „sprškou střel“, uvedla BBC s tím, že útočníci byli čtyři. Bhattí byl prohlášen za mrtvého po příjezdu do nemocnice. Útočníci uprchli v autě. K útoku se přihlásilo radikální hnutí Tálibán.

Bhattí, jenž zároveň zastával funkci předsedy Pákistánské lidové strany, byl proti přísnému zákonu o rouhání a znevažování islámu a proroka Mohameda. V minulosti kvůli tomu čelil výhrůžkám, na které reagoval výrokem, že by raději zemřel, než by měnil názor.

Za urážku hrozí smrt

Za urážku proroka Mohameda mohou pákistánské úřady udělit i tresty doživotí nebo smrti a pákistánská vláda odmítá kontroverzní zákon změnit.

Hrdelní trest v současnosti hrozí 17letému chlapci, který měl urazit proroka ve školní písemné práci, a na vykonání trestu čeká i jedna křesťanka. Oba obvinění odmítají a omluvili se.

Bhattí není první obětí islamistů z řad politiků, jimž se stávající znění zákona nezamlouvalo. Liberální guvernér provincie Paňdžáb Salmán Tasír, jenž se zasazoval o změnu, byl zastřelen počátkem roku vlastním osobním strážcem. [celá zpráva]

Poslankyně Šeri Rehmanová, která rovněž chtěla zákon změnit, raději svoji kampaň ukončila.

Reklama

Výběr článků

Načítám