Hlavní obsah

Nelson Mandela strávil dva dny v nemocnici

Novinky, rei
Johannesburg

Bývalý prezident Jihoafrické republiky Nelson Mandela byl v pátek propuštěn z nemocnice. Úřady původně uvedly, že 92letý exprezident podstoupil rutinní testy, nicméně Mandela v johannesburské nemocnici strávil dvě noci, uvedla v pátek BBC.

Foto: Reuters

Nelson Mandela

Článek

„Nelsona Mandelu trápí neduhy běžné v jeho věku, které se roky vyvíjely. Vzpomeňme si, že měl dříve tuberkulózu a dýchací potíže,“ uvedla prezidentská kancelář s tím, že není důvod vyvolávat rozruch.

Mandelu během čtvrtka v nemocnici Milpark navštívila rodina, ale i množství přátel. Někteří připustili, že Mandelovo zdraví se v posledních měsících rapidně zhoršilo. Arcibiskup Desmond Tutu uvedl, že minulý týden, když ho navštívil, vypadal Mandela slabý, avšak dodal: „Má ale 92 roků, co bychom ještě chtěli“.

Nelson Mandela
Vystudovaný právník a držitel Nobelovy ceny za mír Mandela byl celoživotním obhájcem práv černochů a založil první černošskou advokátní kancelář v JAR. Členem Afrického národního kongresu (ANC) se stal v roce 1944. Počátkem 60. let po zkušenosti s krvavým potlačením demonstrace založil vojenské křídlo ANC. Záhy byl však zadržen a odsouzen na doživotí.
Na svobodu vyšel ve věku 72 let po nástupu Frederika de Klerka, posledního prezidenta bělošského režimu, do funkce. V roce 1994 v prvních vícerasových volbách v JAR byl zvolen prezidentem, jímž byl až do roku 1999.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám