Hlavní obsah

Záplavy totálně devastují Austrálii, v Brisbane nařídili evakuaci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane
Aktualizováno

Další vlna záplav prudce zvýšila počet obětí v Austrálii. Zatímco do pondělí jich bylo od předvánočních dnů v Queenslandu deset, v pondělí si blesková povodeň v devadesátitisícové Toowoombě vyžádala jedenáct obětí včetně čtyř dětí, uvedla SkyNews. Postiženo povodněmi je už 40 měst.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záplavy si vybírají v Austrálii krutou daňVideo: Reuters

 
Článek

V Toowoombě ležící v pahorkatině vysoké 700 metrů vystoupala voda do výše osmi metrů. Městem se valila vysoká vlna připomínající tsunami. Zatím je potvrzeno jedenáct  obětí včetně čtyř dětí. První dvě ženy byly nalezeny v korytě potoka. Mezi oběťmi je i matka s dítětem, která se snažila zachránit tak, že se vyšplhala na strom, ale marně. [celá zpráva]

Foto: Nicole Alayne Hammermeister , Reuters

Bahnitá voda se valí Toowoombou.

U části z 66 pohřešovaných se předpokládá, že jsou zřejmě po smrti. Dalších čtyřicet lidí se podařilo vyprostit z odříznutých budov a aut. Další neupřesněný počet lidí ale zůstává v nebezpečné situaci, jelikož bouřky a neustávající lijáky brání vrtulníkům dosáhnout postižených oblastí.

Povodeň se valila ulicemi i s autyVideo: Reuters/Stream.cz

Proud vody byl tak silný, že nejen odnášel auta, ale převaloval jimi a vršil jedno na druhé. „Náš Queens Park se změnil v bouřící řeku,“ řekla Karen Sargentová, „Bylo to hrozivé.“ Podle ní voda odnesla i lodní kontejner.

Profesor Roger Stone, který byl až do pondělí přesvědčen, že Austrálie má lepší výstražný systém, uvedl, že město se změnilo v bitevní pole.

Voda ohrožuje Brisbane

Katastrofa se ale může ještě rozrůst. Voda nyní ohrožuje dvoumiliónové hlavní město státu Queensland Brisbane. Řeka se na několika místech už vylila ze břehů.

Starosta Campbell Newman varoval, že ty nejhorší záplavy mohou v Queenslandu teprve přijít. Podle modelů může být zaplaveno 6500 nemovitostí a záplavami nějak postiženo dalších 16500.

Už byla nařízena evakuace centra města. Také se v něm dál budují hráze z pytlů s pískem. Mnohé úřady a obchody jsou uzavřeny, i když doprava ještě funguje. Všichni se však připravují na evakuaci.

Premiérka Queenslandu Anna Blighová považuje situaci za vážnou, což potvrzují její slova: „Testuje to naše nouzové zdroje a bude to testovat nás jako komunitu. Může to v okamžiku zlomit naše srdce, ale nás to nezlomí.“

Foto: Nicole Alayne Hammermeister , Reuters

Zaplavená ulice Toowoomby

Meteorologové varovali, že bouřky a lijáky budou pokračovat ještě během úterý. Hrozí tak další bleskové povodně. Voda poškodila silnice a přerušila železniční dopravu po celém státě a zatopila i některé doly a přístavy. Přerušen je vývoz uhlí i cukru. Škody, které počítají mimo jiné s nutnou výstavbou nových domů, obnovou infrastruktury a obchodů, byly do pondělí odhadovány na pět miliard australských dolarů (94 miliard Kč). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám