Hlavní obsah

Su Ťij vyzvala po propuštění k demokratizaci Barmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rangún
Aktualizováno

Barmská disidentka a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, které byla v sobotu propuštěna z domácího vězení, vyzvala v neděli v projevu tisíce svých stoupenců, aby usilovali o demokracii v Barmě ovládané vojenským režimem a aby stáli za svými právy.

Foto: Reuters

Su Ťij hovoří po propuštění s davem lidí před svým domem.

Článek

„Není důvod ztrácet naději,“ řekla v projevu před sídlem své strany Národní liga pro demokracii (NLD). Uvedla, že necítí žádnou zášť proti těm, kdo ji věznili. "Věřím v lidská práva a ve vládu práva," zdůraznila. Su Ťij nadšeně uvítaly v sídle opoziční Národní ligy pro demokracii (NLD) davy lidí. Disidentka se ještě před projevem sešla se zahraničními diplomaty a po projevu uspořádá tiskovou konferenci.

Zdůraznila, že chce spolupracovat ve všemi demokratickými silami a vyslovila se pro jednotu v Barmě. "Demokracie je svoboda vyjadřování."

"Demokracie je, když lidé kontrolují vládu. Uznávám lidi, kteří budou kontrolovat mě," řekla ve svém prvním velkém projevu od propuštění na svobodu po sedmi letech v domácím vězení. "Musíte si stát za svými právy," dodala. Zatím ale není jasné, jakou roli míní a může hrát nositelka Nobelovy ceny v Barmě, kde vládne stále vojenská junta a nedávné volby na tom nic nezměnily.

Podle Reuters se nyní očekává, že se pokusí znovu vybudovat NLD. Její strana v roce 1990 vyhrála volby, ale junta vítězství ignorovala. Nedávno musela NLD podle nového volebního zákona ukončit činnost. Parlamentních voleb, které režim před týdnem uspořádal a které kritici označili za frašku, se nezúčastnila.

Su Ťij strávila v internaci s přestávkami celkem patnáct z posledních zhruba dvaceti let života. Barmská justice ji věznila bez soudu až do loňského srpna, kdy porušila podmínky dřívějšího trestu. Následně byla odsouzena k dalšímu domácímu vězení. Su Ťij byla propuštěna necelý týden po volbách, které režim uspořádal a které jeho kritici označili za frašku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám